Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски“ - випуск 143
Снимка: Национален военен университет „Васил Левски“

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец.

В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се очаква да се включат президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев и служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Първенец на випуска е пехотинецът от Видин Красимир Йорданов.

„За войнската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!  - тези думи изрекоха момичетата и момчетата от настоящия випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново преди пет години. Сега под звуците на „Велик е нашият войник“ те ще получат първите си офицерски пагони.

„Това е една от най-важните церемонии след клетвата – производството на нашите курсанти в звание лейтенант. Випускът тази година се нарича „143-и Георги Стойков Раковски“. Той е посветен на 200 години от рождението на Раковски. Завършват 121-ин курсанти от Националния военен университет, обучавани по 13 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание и получават образователно квалификационна степен бакалавър по военна и гражданска специалност“, каза пред БНР началникът на висшето военно училище бригаден генерал Иван Маламов.

Випускът е със среден успех от военните и гражданските изпити и тези по физическа подготовка много добър 5,45. Първенец на випуска е Красимир Йорданов, завършил с пълно отличие военната специализация „Мотопехотни и танкови войски“ и гражданската специалност „Национална и регионална сигурност“. Той е носител и на тазгодишната награда „3 март“ на Община Велико Търново, която е пет хиляди евро. Като отличник на випуска Красимир Йорданов е имал правото сам да си избере къде да продължи военната си кариера и отива в 61-а Стрямска бригада в Карлово: 

„Смятам, че имам какво да дам и имам какво да покажа. Аз и моите съвипускници чакаме с нетърпение постъпването. Сигурен съм, че ще имам не само летящ старт в моята кариера, но и растеж като един офицер“, заяви Йорданов пред БНР.

Националният военен университет е преодолял проблемите с отказващите се курсанти в различни периоди на обучението.

Красимир Йорданов                 Снимка:Здравка Маслянкова

„Докато младежите вземаха решението за обучение по-скоро емоционално и по-малко осъзнато, това вече се променя и все повече курсанти завършват успешно военната и гражданската си специалност“, коментира още в „Хоризонт за вас“ генерал Иван Маламов: 

„Националният военен университет осъзнава своята важност за подготовката на тези млади хора и тяхното превръщане и по-скоро възпитание в духа и традициите на Българската армия. Ние сме сигурни, че сегашният випуск влиза много достойно в редовете на Българската армия и съм убеден това е бъдещето на армията, това е бъдещето на държавата“. 

Военното обучение и армията дават и вземат, но пехотинецът Красимир Йорданов казва, че ще помни само приятелствата, изградени през петте години в Националния военен университет: 

„Единственото нещо, за което се сещам, е всичко това, което ми дадоха. Със сигурност срещнах много млади хора от цялата страна и успех да завържа такива приятелства, които съм сигурен, че дълги години не ще забравя“. 

За първи път тържествената церемония по производството на младите лейтенанти тази събота ще бъде във вечерните часове и отново за първи път ще е пред крепостта Царевец във Велико Търново като приемственост между миналото и настоящето.

Националният военен университет „Васил Левски“ реализира и успешна кандидат-курсантска и кандидат-студентска кампания за учебната 2021-2022 година. Реализиран е 83 % от утвърдения план-прием за курсанти, посочи полковник Николай Урумов, заместник-началник по учебната и научната дейност:

„До момента сме приели 191 души за обучение като курсанти, бъдещи лейтенанти. За сравнение през миналата година бяха 170. През септември предстои да проведем кампания за допълнителен подбор, така че надяваме се тогава да успеем да попълним и оставащите 40 места. Ние имаме през тази година утвърдени от Министерски съвет 225 места за прием на студенти в общо 11 специалности“. 

Предстои в Министерството на отбраната да бъдат утвърдени учебните планове за две нови военни специализации в Националния военен университет.

Продължават ремонтите и оборудването на учебните корпуси и битовите помещения. Изгражда се кибер- център, продължава работата по центъра за управление на кризи. С 3 милиона лева по програмата „Наука за интелигентен растеж“ предстои изграждането на ново оптично трасе, кариерен център и център за дистанционно обучение, както и дигитализация на библиотечния фонд. 

Националният военен университет във Велико Търново работи по партньорски договори с военните училища и академии на Гърция, Франция, Румъния, Полша , Чехия и Португалия за съвместно обучение на курсанти.  

От есента се очаква да започне обучението на 300 ученици от цялата страна по програмата на Просветното и Военното министерства.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57
Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК   новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 23.09.21 в 19:11

Д-р Виктория Чобанова: Covid-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

"Имам информация от това, което споделят доста колеги, а ние обменяме непрекъснато информация какво се случва в различните райони на страната, никой досега не се e похвалил, че има работеща Covid-зона по начина, по който е   обявена от Министерството - да прави прегледи, да назначава изследвания и терапия безплатна на пациентите", каза за..

публикувано на 23.09.21 в 16:47
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: България е управлявана отвън територия

„Смятаме, че, за да има независима България, трябва да има независим държавен глава“, каза за БНР лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, който ще се кандидатира за президент заедно с кандидата за вицепрезидент адв. Елена Гунчева. Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент По думите му президентът Румен Радев..

публикувано на 23.09.21 в 14:36
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед". „Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол . Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента. Защо смяната на бандеролите изненадва..

публикувано на 23.09.21 в 10:31