Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

Снимка: http://globaldobrich.org

На 15 август ще се проведе шестият форум "Добрич в бъдеще време 5.0". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -  Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града.

Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за начина,  по който се развива Добрич, е по-добре да предприеме инициатива за подпомагане на развитието на града.

"Моята идея беше, че много голяма част от най-ценните, най-образованите и активни граждани на града вече не са там и по някакъв начин трябва да измислим платформа, инициатива, която да ги привлича, събира и да ги насърчава да участват в града дори и от разстояние. Постепенно от 2016 започнахме да конкретизираме идеята и да започнем конкретни дейности, няколко форума направихме, вече 5,  на които гражданите на града и тези, които ги наричаме глобалните добричлии да участват в тях, да дават идеи най-вече с конкретни презентации по различни теми. Във връзка с тези презентации да имаме обсъждане основно по темите образование, икономика, развитие на IT бизнес, развитие на градската среда, гражданско участие", каза за БНР Пламен Пеев.

Инициативата "Добрич в бъдеще време 5.0"  е част от нициативата GlobalDobrich. Тя се финансира със собствени средства на организаторите и финансовата подкрепа на Община Добрич.

"Връщането в Добрич винаги е възможно, но тъй като аз съм със семейство, това означава под една или друга форум да уважа и други хора. Аз ще се връщам докато съм активен с ума и сърцето си, ще се връщам и символично, и реално в града и доколкото мога ще работя. Това винаги е възможно. Това си мислех - ето как за година и половина света се промени толкова много, че всичко е възможно, включително все повече и повече се връщат към корените си и ако града им предлага възможности - защо не", допълни в предаването "Графити по въздуха" Пламен Пеев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия..

публикувано на 23.09.21 в 20:57
Почетният консул на България в Намибия Михаил Михайлов

Михаил Михайлов описва вълнуващи сюжети в трите си книги

Държавният културен институт към Министерството на външните работи представи на 23 септември в литературния клуб "Перото" в НДК   новите книги на почетния консул на България в Намибия Михаил Михайлов. Книгите "Кафява захар", "Лов и любов" и "История на истината" са издания на университетското издателство "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 23.09.21 в 19:11

Д-р Виктория Чобанова: Covid-зоните не работят по начина, обявен от МЗ

"Имам информация от това, което споделят доста колеги, а ние обменяме непрекъснато информация какво се случва в различните райони на страната, никой досега не се e похвалил, че има работеща Covid-зона по начина, по който е   обявена от Министерството - да прави прегледи, да назначава изследвания и терапия безплатна на пациентите", каза за..

публикувано на 23.09.21 в 16:47
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: България е управлявана отвън територия

„Смятаме, че, за да има независима България, трябва да има независим държавен глава“, каза за БНР лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов, който ще се кандидатира за президент заедно с кандидата за вицепрезидент адв. Елена Гунчева. Лидерът на "Възраждане" се кандидатира за президент По думите му президентът Румен Радев..

публикувано на 23.09.21 в 14:36
Проф. Евелина Келбечева

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед". „Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И..

публикувано на 23.09.21 в 12:39

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото , като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн..

публикувано на 23.09.21 в 11:48

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки ще се продават с нов бандерол . Акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 г. Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са до момента. Защо смяната на бандеролите изненадва..

публикувано на 23.09.21 в 10:31