Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско

Липсват берачи

2
Снимка: Незабравка Кирова

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско. Въпреки това има опасност част от продукцията да остане по дърветата, защото берачите не достигат. На места се жалват и от по-ниското качество на плода, заради лоши препарати, а от там и по-ниска изкупна цена.

Други пък отчитат завръщане на българската кайсия на родния пазар.

Шукри Мемиш от село Искра има 50 дка кайсиеви градини отрупани с плод. Намерил е едва десетина човека от съседните села, които да се включат в кампанията. Страхът му е, че няма да успеят да оберат плодовете.

Снимка: Незабравка Кирова

"Тази година реколтата е добра в сравнение с миналата година. Но много на земята, няма берачи“.

По думите му румънските търговци притискат производителите да продават продукцията на ниска цена.

"Няма работници, защото почти всички са в Испания, Англия, Германия и при нас останаха тези, които не вършат работа".

Идентична е ситуацията и в тутраканското село Сяново. Там фамилията Недеви отглежда близо 350 дка с кайсии. Надниците са  до 70 лева дневно според свършената работа, което е едно доста добро заплащане, поемат се и разходите за транспорт и храна, но въпреки това проблемът с работната ръка остава, разказа най-младият в семейството агроном Иван Недев.

"Късните сортове родиха изключително много, казвам изключително много хем с радост, хем с тъга. Проблемът е, че кайсии има, пазар има,  хора няма, които да дойдат и да берат, защото грубо имаме по 10 тона да берем на ден, за които ни трябват 30-40 души".

Снимка: Незабравка Кирова

За Махмуд от Искра проблемът е с препаратите за пръскане, които провалят продукцията му, а от там пада и цената.

"Реколтата ни е добра, но имаме проблем с пръсканията, качеството ни е зле. Продават ни фалшиви препарати".

Цената пада и заради изобилието, и заради многото румънски прекупвачи, които се възползват от това, че кайсии у нас има, а по Европа реколтата е слаба. На борсата в Искра са повече румънските търговци – купуват я за ракия. Повтаряха само, че ставала супер ракия. Намира се и някой друг ТИР за Словения – товарят кайсиите за сокове.

"Хубавата кайсия се търгува на 1,20-1,30, но това е много рядко, останалото се търгува масово на 70-80-90 стотинки, зле ни е качеството", допълни Махмуд.

"Ранните сортове започнахме на 1,20-1,40 сега цената е вече на 80 стотинки. Най-хубавата кайсия е на 80 стотинки, максимум на 1 лев".

Снимка: Незабравка Кирова

Недеви от четири-пет години работят с едни и същи търговци. Има сортове като „Харкот“ и „Киото“, на които изкупната цена е била два лева, заради специфичните качества на кайсията. Останалите като „Мъркулеще“ и „Силистренска компотна“ са започнали на 1,30 – 1,20, но всеки ден цената се понижава. Родната кайсия се завръща на българския пазар, сподели Иван Недев.

"Оказа влияние липсата на кайсии в почти цяла Европа - в Испания, в Гърция, в Турция, във Франция имаха доста слаби реколти и поради тази причина нашите пазари и като цяло румънците се съгласяват на доста високо ниво да работим. На този етап предишни години не е имало такава висока цена, но сега масово започнаха да зреят, навсякъде кайсии в нашия регион, късните сортове".

Снимка: Незабравка Кирова

И все пак за регион като Силистра си остава проблем липсата на преработвателно предприятие и на условия за съхранение на плодовете.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мариус Донкин

Мариус Донкин: Държавността трябва да се грижи повече за духа, за да ни има

Задачата на интелигента е да дава това, което му е дадено, за да не го загуби. Защото това, което му е дадено, ако го запазва, го загубва. Това каза пред БНР директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин. „Вазов е бил един от духовните водачи и е бил поканен на своя юбилей в това Народно събрание за 70-годишнината му и 50 години..

публикувано на 22.09.21 в 10:28
Стефан Дечев

Денят на Независимостта в контекста на съвременните политически събития

На 22 септември 2021   година ще отбележим 113 години от обявяването на Независимостта на България.  "Нормално е да хвърлим мост върху текущата политика. Още повече, че ние се   намираме в година, в която ни предстои за трети път да отидем на парламентарни избори  заедно с президентски. Зависима или независима, по-малко зависима или..

публикувано на 21.09.21 в 20:06
Константин Стаменов - председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Константин Стаменов: Икономиката в България не е подготвена да посрещне ценови шок

"В Европа настана паника, тъй като във всички европейски пазари цените на въглеродните емисии поскъпнаха много. От там  производството на въглища, където все още съществува поскъпна. Цента на природния газ се вдигна много. Хранилищата в Европа на прага на зимния период не са пълни на 100 процента, а от порядъка на  60-70 процента. За България това,..

публикувано на 21.09.21 в 14:56

Дефицитът на чипове – един проблем, много промени

За по-малко от година проблемът с дефицита на чипове ще бъде решен, прогнозира в подкаста „На всяка цена“ изпълнителният директор на Аутомотив клъстера в България арх. Любомир Станиславов . По думите му в Европа вече се изграждат много нови производствени мощности, защото бизнесът е осъзнал, че е по-сигурно да планира доставки от близка..

публикувано на 21.09.21 в 14:31

Альоша Даков: Притеснително е съкращаването на линиите на градския транспорт

От Столичната община съобщиха,че градският транспорт в София е секторът, който е най-силно засегнат от ограничителните Covid-мерки, които водят до намаление от 30% на пътниците и значителни финансови загуби. Въведената оптимизация в разписанието на движение засяга само 20% от линиите на градския транспорт от т. нар. „зимни разписания“. Промените..

публикувано на 21.09.21 в 13:59

Платформа дава допълнителна образователна подкрепа за деца със СОП

УНИЦЕФ разработи  първата в България онлайн платформа за допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности . Организацията е разработила онлайн библиотека с безплатни образователни и терапевтични ресурси. УНИЦЕФ пуска платформа за подкрепа на деца със специални образователни потребности   Платформата е напълно безплатна...

публикувано на 21.09.21 в 12:33
Десислава Бошнакова

Десислава Бошнакова: Важно е дали „Продължаваме промяната“ ще бъде летен хит или евъргрийн

Важно е дали хората от „Продължаваме промяната“ ще могат да превърнат подкрепата, която в момента имат, не в летен хит, а в евъргрийн . Това каза в интервю за БНР  Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. Запитана има ли предоверяване на популярността и подкрепата в социалните мрежи за..

публикувано на 21.09.21 в 09:18