Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Външните за системата лица няма как директно да достъпват до нея, уверява ръководителят на проекта за въвеждане на електронно правосъдие

Гергана Мутафова
Снимка: БГНЕС

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система. Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата.

Проблемите, възникващи в хода на работата ѝ, се решават с оптимизация на функционалности и промени, за които настояват магистратите и съдебните служители, поясни Мутафова. Гаранционната поддръжка е в рамките на 4 години.

Всички образувани след 30 юни тази година дела следва по силата на закона да се водят по електронен път, а съдебните актове да се създават като електронни документи.

Гергана Мутафова коментира появилите се съмнения дали системата може да бъде опасна:

„Ако е налице известно притеснение за това правораздавателният процес да е по-отворен и по-достъпен за гражданите, да, тази система е „опасна“.

Системата записва всяко действие на потребителите и има следи за нейната дейност, увери Мутафова. По думите й налице е пълна прозрачност и отчетност в дейността на всеки потребител.

„Като автор на определени актове в тази система може да бъде единствено предварително определен потребител. Ясно е кой може да влиза в нея, кой може да работи в нея, кой може да променя актове в нея, кой може да ги подписва и кой може да ги издава. Няма как да влезе външен потребител, да състави нещо, да го подпише…“

Входът за гражданите и юридическите лица се осъществява през единния портал за електронно правосъдие, уточни Мутафова.

„Фактически външните за системата лица няма как директно да достъпват до системата.“

Около 1 милион лева ще струва пълното надграждане на единния портал за електронно правосъдие, съобщи Гергана Мутафова.

Във връзка с възможността да се инициира безпрецедентно изслушване в Народното събрание на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, Мутафова посочи:

„Не само могат да искат да ни изслушат, определен брой членове на парламента могат да поискат нашето отзоваване. Така че е напълно възможно да предприемат такова действие.“

Според Мутафова към този момент законодателната уредба, свързана с отстраняването на един от „тримата големи“ в съдебната система е абсолютно неразвита и много пестелива

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владислав Панев

Поскъпват токът, парното и водата от януари 2022 година, прогнозират експерти

„54 млн. лв. са капка в морето от задълженията на "Топлофикация" - София , те общо са към един милиард към БЕХ и към Булгаргаз“, посочи пред БНР Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и част от коалицията "Демократична България". Има ново дело на "Булгаргаз" срещу "Топлофикация" - София за неизплатени 54 млн. лв...

публикувано на 27.09.21 в 11:40

Напояването в земеделието и Планът за възстановяване - мисия (не)възможна

Във версията на Плана за възстановяване и устойчивост, изпратен миналата седмица на Европейската комисия, фигурира специално направление за инвестиции, свързани с ефективно управление на водите в земеделските стопанства. Това каза пред БНР Георги Събев, заместник-министър на земеделието. По думите му това означава направление за земеделските..

публикувано на 27.09.21 в 11:24
Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика и адвокат Здравка Калайджиева

Здравка Калайджиева: Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд

„ Няма по света прокуратура, която да избира председател на върховен съд . Това е абсурдно и засяга принципа за независимостта на съда.“ Това мнение изрази пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека, преди този седмица ВСС да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд...

публикувано на 27.09.21 в 09:40

Йордан Цонев: Зад ПП стои същият кръг, който наложи ГЕРБ през 2009 г.

„С нашите кандидати искаме да покажем нашата визия за президентската институция. Искаме и да покажем на обществото, че ДПС също има програма с общоевропейски акценти . Нито едно име още не сме завъртели. За нас Румен Радев не е удачната кандидатура за решаване на кризите, той не стои в конституционната рамка“. Това каза пред БНР..

публикувано на 26.09.21 в 11:33
Първан Симеонов

Първан Симеонов: От времето на Борисов минаваме в това на Радев, при ГЕРБ ще има ефект на махалото

„Слави Трифонов спадна, затова ГЕРБ се оказа самотен на първото място. На сметката на Слави Трифонов се записа невъзможността да съставят правителство . ГЕРБ не расте, конкуренцията му е спаднала. При ГЕРБ ще има ефект на махолото. Няма да са малко онези, които ще обърнат погледа си пак към тази партия“. Това каза пред БНР социологът..

публикувано на 26.09.21 в 10:25

Претоварените камиони - проверки има, резултат не

„Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на България, затова  ИА „Автомобилна администрация“ постоянно организира специализирани акции, с които да бъдат доказани тези претоварвания, да бъде извършен засилен контрол над тези автомобили. За всеки случай, в който сме установили претоварване, сме взели отношение.“ Това заяви..

публикувано на 23.09.21 в 09:28
проф. Григорий Вазов

Проф. Григорий Вазов: Още не можем да разберем Вазов

Българинът има качеството когато не разбира нещо или да го обругава, или да го величае. Ние още не можем да разберем Иван Вазов. Това каза пред БНР проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, правнук на Кирил, един от братята на Иван Вазов. Григорий Вазов направи паралел между времето на Вазов и сегашната..

публикувано на 22.09.21 в 09:40