Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боряна Росса показа видео инсталация в Гьоте-институт в София

Снимка: Славена Илиева

Все още имате шанс да разгледате изложбата "Отклонение: жените в българското кино“ в Гьоте-институт в София.

Видео инсталацията „Отклонение“ включва интервюта с единадесет жени, представителки на различни професии, които анализират женските образи в шест български филма, създадени между 1945 и 2019 г.: „Вълчицата“ (1965), „Отклонение“ (1967), „Понеделник сутрин“ (1968), „Последната дума“ (1972), „Шивачки“ (2007) и „Воевода“ (2017).

Снимка: Славена Илиева

"Проектът се състои от интервюта с тези жени, които са представени във вид на видео. Тези интервюта са монтирани заедно с откъси от филмите и също предшествани от анимация, в която се разказва в самия филм, защото много т филмите предполагам,че не са гледани от широката публика, така че трябва някак си тя да се запознае с тях", каза за БНР Боряна Росса, интердисциплинарен художник и куратор, който работи в областта на електронните изкуства, филма, видеото, пърформанса и фотографията.

Снимка: Славена Илиева

По думите ѝ филмите "Вълчицата", "Понеделник сутрин" и "Отклонение" показват героини, които са носителки на революцията.

"Те са носителки на измененията, на критиката на патриархалното общество, което продължава да функционира по много подобен начин от преди измененията, които са се случили по отношение на равенството на половете или женската еманципация по времето на социализма. Имаме от една страна много неща, които са подобрили равенството между половете, състоянието на жените, майките, социалната грижа за детството и за образованието, но патриархалните порядки продължават да съществуват в домашната сфера и в обществената. Има място за революция, за протест".

Снимка: Славена Илиева

Тя коментира, че разглежда филмите като отражение на действителността:

"Това вглеждане, за което аз говоря смятам, че е необходимо, за да разберем къде сме ние в цялото това развитие или деградация между равенството на половете, която аз наблюдавам, за да разберем какво трябва да правим и да се свържем с по-възрастните поколения, които в някои области са много по-освободени от нас жените и имат съвсем различен емоционален и социален капитал".

Боряна Росса е разработила дисертацията "Полът след Студената война", която прави анализ на киното в България, Съветския съюз и Русия.

Тя е доктор по електронни изкуства (RPI, Троя, Ню Йорк, 2012) и доцент по Transmedia в Школата за визуални и сценични изкуства, Университет Сиракуза, Ню Йорк.

Нейни изложби и творби са били представяни в Москва, Бруклин, Ню Йорк, Пекин, Виена, Австрия, Варшава, Грац, Солун, Берлин, Пърт, Ливърпул.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова ще участва в концерт на БНР

Цигуларката Зорница Илиева ще участва в концерт в първо студио на БНР, в който ще има изпълнение и Симфоничния оркестър на БНР на 6 октомври. По време на този концерт ще ѝ бъде връчена награда за активна творческа дейност в анкетата "Музикант на годината“. Концертът ще се излъчва онлайн. Тя започва да свири на цигулка 4 годишна. "За мен не беше..

публикувано на 27.09.21 в 20:31
Кукленият театър в Търговище

Кукленият театър в Търговище отбеляза 60-годишен юбилей

Преди броени дни творчески ят състав на кукления театър в Търговище отбеляза 60 години от създаването си с премиера на постановка по романа „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент –Екзюпери. Представлението е сложен проект, в който участва цялата трупа на театъра.  „"Екзюпери и „Малкия принц“ за нас е една философия и за да достигне това до..

публикувано на 27.09.21 в 15:20

Илия Луков: Новата песен „Един народ“ е предание от предците

„През годините продължавам да получава уникални послания от предците ни чрез фолклористката Елена Огнянова и новата песен е продължение на тази линия“, каза пред   БНР Илия Луков, изпълнител на народна музика . Той заедно с Димитър Христов- аранжимент и музика , Валерия Момчилова- певица, Даниела Атанасова - автор на текста, създават..

публикувано на 27.09.21 в 14:42
Николас Димитров

Николас Димитров предствя нова платформа за превод на книги на 50 езика

Николас Димитров , автор на киберпънк романът „Дилър на реалности”, ще представи днес в 17 часа в клуб "Перото" нова платформа за превод на книги на 50 езика. „Платформата превежда чрез изкуствен интелект. Чрез тази плотформа един роман ще бъде преведен за 20 минути . Аз говоря например само 11 езика. На някои от езиците преводът е..

публикувано на 27.09.21 в 14:15
Джон-Пол Дейвидсън

Режисьорът Джон-Пол Дейвидсън участва с "Човекът с шапката" на "София Филм Фест"

Британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън представя "Човекът с шапката" на есенното издание на "София Филм Фест". Филмът   е направен  заедно с композитора Стивън Уолбек. " Във филма има сцени, които са абсолютно нелепи с граници по средата на нищото , с бюрократи, които подпечатват нищо не значещи бумаги и това е парадокса на..

публикувано на 24.09.21 в 21:09
Радина Росенова

Радина Росенова печели слава с рисувани платна

"РОД" е названието на проект, който съдържа 28 рисувани платна. Всяко едно от тях изобразява характерна шевица от даден регион, съчетана с културна или природна забележителност - емблема за съответното място. Комбинацията от картини прави опит да създаде една нова визитка на България. "Имам няколко изложби извън България- на остров..

публикувано на 24.09.21 в 18:19
Цветозар Цаков

Цветозар Цаков описа размислите си в книгата „Винилови души“

Дебютиращият автор на проза Цветозар Цаков събра свои разкази в книгата „Винилови души“. В един от неговите разкази можете да прочете разсъжданията му за социалистическия режим. „Хрумна ми тази идея да разкажа за соца или моята версия за това, което аз знам под формата на анектод или метафора“, каза за БНР Цветозар Цаков...

публикувано на 24.09.21 в 16:26