Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност“ от Г-н Балев: На изхода и на входа в Механата на Историята

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Добър ден скъпи съучастници, здраве желаем във всяко едно отношение! Вие сте с най-горещия информационен бюлетин в българския ефир “Новини с добавена стойност”. В тая безподобна политическа и атмосферна жега ние вадим фактите като картофи от жаравата на събитията и жонглираме с тях толкова умело, че почти не се парим.

Дано да е по-спокойно покрай вас, че в сферата на услугите пак е напечено. Най-напечено е на плажа, в политиката, общественото здраве и в кръчмарския бизнес. Тия обществени услуги се осъществяват в усложнена обстановка. Заради общественото здраве и новия делта щам на коронавируса кръчмите са заплашени с ново затваряне.

Веднага по веригата се задейства следващото звено на заплахата. Шефът на ханджиите и кръчмарите Ричард Алибегов Лъвското сърце пак плаши с кръчмарски протести. Ханджиите и тяхната клиентела се чувстват политически репресирани. Като затворят кръчмите, хората не могат да си изразходват политическата енергия.

Не става въпрос да ходиш да гласуваш или да си пържиш мозъка в Деня за размисъл. Става въпрос за политическата просвета и култура в механата. Кръчмарските разговори за политика са колкото люти, толкова безвредни и гръмоотводни. Една компания от сериозни консуматори само за тая вечер ще издигне и ще свали десет правителства, кое от кое по-сериозни. Ще има да се леят аргументи и тези, ще има да се чертаят политически перспективи. Всички политически маньоври на Статуквото и Промяната ще се предвидят, анализират, осъдят и подкрепят.

Това е фундаментално гражданско право, което пандемията ни отнема - да избистриш политиката в шумна компания и вакханална консумация.

Както е казал Ботев, цитиран от Борисов - вечер пием, пеем буйни песни, но на сутринта не знаем позор ли е или слава. Нашият умен и красив революционер Христо Ботев е истински поет, защото завършва живота си трагически. То си е по канон. Няма значение дали е Христо Ботев, Владимир Висоцки, Джанис Джоплин или Ейми Уайнхаус - загинеш ли трагически, си истински поет.

Затова покрай пандемията се заинтересувах от медицинска гледна точка - дали ако загина от вируса, ще ми се брои за трагически изход от живота и да ме възвеличат. Ама една позната докторица ми каза, че със сигурност това не се брои за героическа, трагическа или национално-отговорна смърт.

Тя ми каза:

По тая линия, Г-н Балев, полза никаква от тоя вирус, няма да станете класик, да не говорим, че и стиховете ви не са бог знае какво съкровище.

Аз много се вслушвам в такива критики и си вадя изводи.

Моята позната докторица е права, че като не са ми толкова интересни стиховете, кел файда - и да загина трагически, все тая. Я, викам си, да дрънна една ваксина, после ще му мислим за някакъв по-героически екзитус леталис.

Екзитус - това е латинска дума, означава изход. Както евреите излезли от Египет, а британците от Евросъюза, все става дума за екзитус. С думата изход се обозначава и моментът, когато духът напуска тялото от медицинска гледна точка. Така че аз съм с ваксина, пък другите поети да си преценяват на своя глава. Щото пък в края на краищата има поети, дето откарват по 90-100 години и пак са чудесни съчинители, с нищо не отстъпват на младите и трагично загинали колеги.

Да не говорим, че и на дърти години стават бели в трагическия смисъл, особено ако човек се мотае в краката на Историята.

Вчера например беше Джулай Ивнинг, последната вечер на юли, в която осъществихме изход от месеца на Юлий Цезар и вход в месеца на Октавиан Август. Цезар и Октавиан са се наредили един след друг в Историята, та после така се наредили и в календара - месеците юли/август.

Първо Цезар изкарал някое време като едноличен диктатор на републиката, после го заклали с идеята да се възстановят демократичните форми на управление. Но две години по-късно закланият Юлий Цезар бил обожествен с решение на Сената, а наследникът му Октавиан Август станал цял император с огромна концентрация на самодържавна власт.

Тоя Октавиан Август в политическия си отчет пред поколенията малко скромно се изказал, на ръба на демагогията: “Аз, вика, по личното си влияние надминах всички, но по служебна власт не притежавах нищо повече от останалите, които бяха мои колеги при всяка магистратура”.

И така над 40 години. Той бил един от управниците дълголетници и за разлика от много други мирно починал в леглото си, заобиколен от близките си.

Но преди това - като влязъл в Историята - няма излизане! През осмата година от края на Старата ера Октавиан сколасал да се напише в календара - и старият месец секстилий с постановление на Сената станал август.

По времето на Октавиан Август се родил Христос, дето после преобърнал и политиката, и религията, и литературата, и всичко, ама Октавиан по него време бил вече ориентиран към изхода от Историята.

Та така. 41 години управлявал тоя римлянин, не като сегашните кандидат-премиери, дето изкарват вече само по няколко часа на предстартова позиция. Много бързо ги ориентират и тях към изхода. То каква е тая работа - влизаш петък сутринта в Историята и до обед се изпаряваш като роса в жегата! Много нетрайни политически продукти, бързоразвалящи се. Все едно да хванеш една диня, да я сцепиш и да я оставиш на слънце. Толкова бързо се развалят и кандидат-премиерите с кандидат-кабинетите си.

Нещо изглежда не успяват да се договорят на преговорите за уреждане на подкрепа. Основните преговарящи се докараха до положение да се обвиняват взаимно в едно и също: АМА ВИЕ ТАЙНО СТЕ ОТ ДПС И СЕГА КАТО НЕ СТАНЕ РАБОТАТА, ВИЕ ЩЕ СТЕ ВИНОВНИ!

Има една такава медицинска особеност, че и на най-мъдрия понякога не му достига ум за нещо дребно, дето обръща колелото в каруцата на Историята.

Примерно оня цар в приказката, дето искал черга, ама точно по мярка, нито къса, нито дълга. И сума ти тъкачи се провалили, защото не улучвали такъв размер, дето винаги да пасва. Намерил се обаче някакъв дето въвел регулация с пръчка по краката на царя - и той почнал да си простира краката според чергата. Страшна поука.

Гледай какво просто нещо, а да не се сети сам царят му с цар, ами трябвало да го бият през краката, за да не се занимава с глупости, ами да си гледа политиката!

А аз, да ви кажа, отивам след малко на кръчма да пеем буйни песни и да редим кабинет.

Тука има, тука няма кабинет.

Тиро-лиро-опа-тропа, хайде де!

Назначавам премиер от 9 до 5.
Тиро-лиро-опа-тропа, хайде де! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха процедурните пречки в Сената

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

публикувано на 23.04.24 в 21:48

Александър Йорданов от ЕНП настоя комплексът "Камчия" да бъде конфискуван

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов настоя да бъде конфискуван комплексът "Камчия" по време на дебат в Европарламента, посветен на използването на руските активи за възстановяването на Украйна. "В България, на брега на прекрасното Черно море, тоест, на европейската граница, се намира една територия от близо 470 000 квадратни метра, която..

публикувано на 23.04.24 в 21:17