Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политика по Толкин и “Властелинът на пръстените”

Снимка: архив

В непримирими врагове ли се превърнаха партиите на промяната, които трябваше да впрегнат енергията си заедно в името на общественото развитие? Кой кого ще подкрепи, кой на кого ще разчита и може ли политическата реалност да се превърне във фантастично, дори фанатично упражнявано изкуство, което прехвърля естетическите и етични граници на търпимост на вездесъщия суверен? Време е да се опитаме да осмислим сценария дотук така, както бихме осмислили книга.

Отново втърдяване на тона от страна на Слави Трифонов и останалите лидери на партиите на промяната. Вчера Трифонов обвини "Демократична България", че представителите ѝ искат постове, въпреки че твърдят обратното. Поименно бе назован Христо Иванов.

"Има такъв народ" ще предложи правителство на малцинството, а всеки ще си носи последствията - и подкрепящите, и неподкрепящите, бе посланието на Трифонов. Не по-малко твърд бе отговорът на Иванов, който уличи Трифонов в лъжа.

Вчера се появи и информацията, че в идните дни от „Има такъв народ“ ще поканят ръководствата на парламентарните групи на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, Демократична България и БСП, за да им представят проектокабинета си.

Далеч по-консенсусно прозвуча интервюто на приелия мандата - Пламен Николов, от чиито думи пред обществената телевизия в петък лъхаше усещането за протегната ръка за диалог.

Последната версия на кандидат-премиер Николов огря политическия небосклон с кастинг. На него той издига образованието като свой приоритет.

И ако решим да се доверим на потенциалната бъдеща власт, чието последно превъплъщение се самоопредели като „амалгама между хуманитарно образование и бизнес опит“, то в „Преди всички” още миналата седмица бяхме преди останалите, като решихме през дебрите на сложната политическа ситуация да ни преведат специалистите, написали учебник по „Гражданско образование“. По него наесен ще учат част от 12-окласниците. Авторите на учебника обясняват заплетената политика с героите на „Властелинът на пръстените“ от Джон Роналд Руел Толкин.

А ако вие решите да се доверите на нас как звучи българската политика по Толкин - чуйте звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как една сватба била напът да провали историческо събитие като независимостта на България

Какъв е приносът на Русе към независимостта - или как една сватба е била на път да провали историческото събитие. „След 1908 година има процес, в който България търси признание на тази независимост и през 1910 година, на 28 февруари се случва т.нар. кървава сватба“ в Русе“, разказа пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в..

публикувано на 22.09.21 в 13:20
Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново

Трябва ли Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ да стане пантеон на българските владетели

Иван-Асеновият храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи обявява независимостта на България , да стане пантеон на българските владетели. Тази идея лансираха преди 15 години покойният вече историк професор Божидар Димитров и историкът от Великотърновския университет професор..

публикувано на 22.09.21 в 12:47
Орденът

„Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ - орденът, който олицетворява България

В първата година от обявяването на Независимостта на България Цар Фердинанд е учредил ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. Това е бил първият орден в историята ни . За онези, които го получавали, той бил още по – специален, защото са го притежавали до смъртта си. Бройките са били 15. Когато почине даден притежател на..

публикувано на 22.09.21 в 08:50
Актьори пресъздават историческите събития от 22 септември 1908 г.

Актьори размишляват - защо се губи единението днес

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и..

публикувано на 22.09.21 в 07:45

"Кошмари и съновидения", от които не можеш да се събудиш

Има сънища, които са кошмарни...и кошмари, които са сън и които не изчезват, когато се събудиш... Сбориник с истории - пълнокръвен, в най-пълния смисъл на думата, е готов да заживее своя живот у нас. Той идва в седмицата, в която Стивън Кинг отбелязва своето рождение (21 септември) и 28 години след първото си отпечатване в Америка -..

обновено на 21.09.21 в 14:52
Превземането на Газни от талибаните

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан. Преводачите на българските..

публикувано на 20.09.21 в 22:03
Анна Двораковска

Как сдружение „Тревога за смога в Полша“ се бори за чист въздух

В София преди време започна инициатива за подмяна на старите печки с нови на пелети, газ, ток или ТЕЦ. До април са били подписани 700 договора за подмяна, като програмата е била насочена към 5000 домакинства. А как е в Полша - отговорите дава Анна Двораковска, съосновател и координатор на Сдружение „Тревога за смога в Полша“, което..

публикувано на 20.09.21 в 13:33