Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

Снимка: БГНЕС

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация, с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но договорът беше потвърден“, заяви пред БНР Никола Макавеев, адвокат по дела, свързани с обществени поръчки, включително в сферата на медицината.

„Дали са налице основания за сезиране на прокуратурата, то винаги прокуратурата може да бъде сезирана, колко основателно е отделен въпрос.

По важният въпрос е какви са правните последици, които влече този договор и дали не са заложени някакви още при откриване на процедурата, върху която е сключен този договор и съответно дали този договор може да бъде изпълнен с оглед законодателството.

Ако е вярно изказаното от заместник – министърът на здравеопазването, в случай, че заданието за проекта е заложено така че не отговаря на действащите нормативни изисквания за лечебно заведение и на действащите стандарти, то ще говорим вече за начална невъзможност, тоест нищожност на договора, тъй като той няма възможен предмет“, смята Макавеев.

Припомняме, че зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обяви пред БНТ, че МЗ е сезирало прокуратурата за тежки нарушения в договора за изграждане на Националната детска болница,. Той казва:  „Повече от година дружеството, създадено специално за строежа на тази болница, не е свършило нищо. То превело 10% от сумата за строежа, т.е около 7,7 млн. лв. без ДДС авансово на изпълнителя "Главболгарстрой". "В договора няма такава клауза. Това е тежко нарушение. Тези пари би трябвало да се преведат, след като започне фазата строеж", пояснява пред БНТ още  Петров.

От своя страна от консорциума „ Детско здраве“, спечелили обществената поръчка обявиха, че договорът е публичен и всеки може да го прочете и да види има ли нарушения по него.

„А ако проблемът е в отказът за издаване на виза за проектиране, можем също да говорим за последваща невъзможност на договора , макар че въпросът е спорен, то тогава последиците са други. Това е въпрос, на който може да се отговори, след като се прочетат всички факти по делото и действащото градоустройство към момента на отриване на процедурата и към момента на сключване на договора. Така че, за да се каже има ли основание за прекратяване на договора трябва да се направи мащабно проучване, включително на възможността за техническо изпълнение.

Като също трябва да се разгледа хипотезата дали не са налице основания за изменение на договора и изпълнение в рамките на този договор“, поясни още адвокат Макавеев.

Още по темата в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Няма да се изненадам, ако България изпадне зимата в сериозна енергийна криза

"Българските потребители нямат голям избор и ще продължават да разчитат на топлофикациите , там където ги има и чрез отоплението на ток, а в крайните квартали на дърва“, коментира пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум във връзка с поскъпване на тока и парното. К. Стаменов: Ситуацията е драматична,..

публикувано на 20.09.21 в 12:45
проф. Петко Салчев

Петко Салчев: Covid зоните не заменят останалите мерки, а ги допълват

Анексите към договорите на лечебните заведения с НЗОК са изпратени в четвъртък. Те трябва да бъдат подписани, за да се използва механизмът през Covid зоните да се изписват безплатни лекарства за лечение на леките случаи на коронавирус. Това обясни пред БНР управителят на НЗОК Петко Салчев. В момента има разкрити малко над 60 такива зони, съобщи..

публикувано на 20.09.21 в 08:56

Пандемията от Covid-19 тласна градовете в Европа към по-екологични методи за придвижване

Когато през март 2020 светът замря, а Земята сякаш спря да се върти, или поне спряха колелата на автомобилите и автобусите, приземиха се и самолетите, хората сякаш за момент видяха какъв би трябвало да бъде идеалният свят. Бъдеще, в което няма изгорели газове, трафик, задръствания, мръсен въздух и непрекъснат шум от бучащи двигатели. Но само година..

публикувано на 19.09.21 в 14:15
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Някой трябва да разчисти блатото, за да минат лъскавите харвардски обувки

„Хората трябва да решат дали им трябват бойци или просто хора с добро образование, които са решили да правят модерна България. На мен лично ми трябват и двете. Защото калта, в която сме затънали, е ужасно, ужасно дълбока и да, мафията е тук. Някой трябва да разчисти отвратителния храсталак и блатото, в което сме затънали, за да могат минат..

публикувано на 19.09.21 в 11:23
Александър Симов

Александър Симов: Вече сме настъпвали мотиката „леви цели с десни инструменти“

Невъзможността да се проведе качествен разговор взривява вече втори пореден парламент. Ако и в третия партиите не излязат от тийнейджърския си период и не се научат да говорят, то и той ще бъде обречен предварително . Това мнение изрази пред БНР Александър Симов от БСП. Той определи себе си като политически наивник, който е вярвал, че може да се..

публикувано на 19.09.21 в 10:45

Българският лекарски съюз призова обществото да се ваксинира срещу Covid-19

Отчетноизборният Събор на Българския лекарски   съюз, който преизбра д-р Иван Маджаров за втори пореден тригодишен мандат, прие  декларация, в която призовава обществото да се ваксинира срещу Covid-19. Д-р Иван Маджаров е преизбран за председател на Българския лекарски съюз Съборът прие декларация с призив обществото да се ваксинира,..

публикувано на 19.09.21 в 07:26

София отбелязва празника си с концерт и връчване на награди

На 17 септември - празника на София , Столична община по традиция ще връчи наградите за ярки постижения в областта на културата. За първи път Столичната община ще проведе голям концерт на открито - „Честит празник, София! “ започва в 18.00 часа в Южен парк-2 зад Музея „Земята и хората“. Концертът е с вход свободен до запълване на..

обновено на 17.09.21 в 12:28