Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина

Снимка: Медицински Университет - София

Ректорите на четири държавни университета по медицина у нас изразиха притеснение от намерението за създаване на частни факултети по дентална и обща медицина. Според тях ще се занижи качеството на образованието и ще завършат специалисти, които няма да могат да си намерят работа. 

Според Националната карта за висшето образование в България в специалностите "Медицина", "Стоматология" и "Зъботехник" капацитетът за местата е запълнен над 90%. Тези професии са желани от кандидат-студентите заради високата степен на реализация,  коментира за БНР ректорът на Пловдивския медицински университет проф. Марияна Мурждева. Според нея не трябва да се разкриват частни филиали и медицински училища, защото това ще наруши качеството на здравните грижи и ще доведе до свръхпроизводство на кадри, които няма да намерят реализация у нас.

"Категорично подкрепяме Националната карта за висшето образование. Ние изказваме опасения, че картата може да бъде използвана и като инструмент за създаване на нови висши училища по медицина, не само частни, но и държавни. Първото условие при създаването на такива висши училища е броят на действащите студенти на национално ниво да бъде над 99% от определения капацитет на Националната агенция по оценяване и акредитация“, каза проф. Мурждева.

Тя обясни, че в момента всички медицински университет имат капацитет да поемат повече студенти.

"Да има една предварителна оценка за въздействието при откриването на такова ново държавно училище върху степента на съответствие на профилната и териториална структура на висшето образование със социално икономическото развитие и потребностите на пазара на труда" .

През последните 2 години приемът в държавните висши училища намалява. Ректорите се притесняват, че тези бройки ще се дават на частните университети. 

Един от частните университети, който се подготвя да отвори факултет по медицина и дентална медицина, е Нов български университет в София. От висшето училище отговориха, че проектът е на ранен етап и се подготвя документацията за кандидатстване. От Българския зъболекарски съюз са против в НБУ да има факултет по дентална медицина. Председателят на организацията д-р Николай Шарков каза, че за тези намерения разбрал от медиите и никой не се допитал до тях

"Ние научаваме от медиите, че в Плевен желанието на Медицинския университет е да разкрие Факултет по дентална медицина и пак от медиите научихме за желанието на Нов български университет да разкрие и медицински факултет и факултет по дентална медицина. Бяха намалени бройките за държавна поръчка на български студенти в трите факултета по дентална медицина в университетите в София, Пловдив и Варна. Нямаха никаква обосновка за намаляване на тази бройка". 

Д-р Шарков заяви, че в България има 10 хиляди зъболекари за по-малко от 7 милиона население, което означава, че един зъболекар трябва да обслужва 700 души, което е под санитарния европейски минимум, където съотношението е 1 към 1200. 

"Това становище категорично подкрепя виждането на Българския зъболекарски съюз, че в страната не са необходими никакви други факултети освен трите държавни факултета по дентална медицина в България. Създаването на още Факултети по дентална медицина ще доведе до безработица и влошаване на качеството на денталните услуги, защото ще се появи дъмпинг. Дъмпингът е единствената  мярка при безработица да си осигуриш някаква работа, което означава влошено качество. Не трябва в България да създават никакви факултети по дентална медицина, било то частни или държавни".

За тази учебна година също е имало намерения за съкращаване на бройките, но ректорите са успели да се преборят и да ги спасят, каза проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет в Плевен: 

"Имаше допреди два месеца идея тези бройки да бъдат съкратени в областта на медицина, стоматология, медицинска сестра, акушерка и ние заедно се преборихме да запазим миналогодишния брой студенти, които се обучават. Ние сме с възможност за по-голямо обучение и зависи от техните решения да кажат за всяка година какъв трябва да е приемът по отделните специалности".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любов Миронова

Приказките помагат за развитието на паметта

„Аз съм автор на 108 приказки. Доста време съм била в приказките. Едни от важните елементи, за да стане тази книга са курсовете, които водя за родители. Аз от години водя училище за родители“, каза за БНР Любов Миронова, автор на „Пътеводител в света на приказките“. По думите ѝ за децата до 3 години трябва да се четат текстове с ритъм и рима :..

публикувано на 27.01.22 в 15:54
Заместник-кметът на София Дончо Барбалов

Начало на данъчната кампания в София, плащаме и онлайн

Започна данъчната кампания в София. Жителите на града могат да плащат данъците си и онлайн. Освен в данъчните служби, данъци могат да се платят през страниците на Столичната община и през страницата на НАП, чрез Интернет банкиране и на касата на Easy Pay, където обаче се плаща и такса. Такса се заплаща и при Интернет банкирането. „Отчетено е, че..

публикувано на 27.01.22 в 11:07

Албена Симеонова: Дребни земеделци ще се дерегистрират заради вдигането на осигурителния праг

Дребни земеделски производители ще се дерегистрират като такива заради драстичното скачане на минималния осигурителния праг от 1 април. За това предупреди в интервю за БНР Албена Симеонова, биопроизводител, представител на Българската асоциация „Биопродукти“. Увеличава се минималният осигурителен праг на земеделските производители..

публикувано на 27.01.22 в 07:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за Европа и за това какво трябва да се промени. „НАШАТА ЕВРОПА" е проектът..

публикувано на 26.01.22 в 14:25

Пътни неволи в Смолянско

Ще се възнагради ли 50-годишното търпение на жители на Смолянско? До края на годината се очаква да бъде завършен ремонтът на пътя Загражден-Белица, за който няма решение от половин век. АПИ планира ремонт на 150 км пътища в Смолянско      В програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена и обществена..

публикувано на 26.01.22 в 13:01

В Силистра откриха мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум

Археологическо откритие в Силистра хвърля нова светлина върху най-ранния период на римската фортификация на Дуросторум - днес Силистра.То е направено по време на изпълнение на ВиК проект. Открити са част от западната кула на северната порта и каналът, минавал под портата на легионния лагер , разположен да пази границата на Римската..

публикувано на 26.01.22 в 11:35

Фермерските пазари се развиват и извън сферата на търговията

На 21 септември 2013 година се проведе първият пазар на фермери на Римската стена в София. „ Първият пазар беше с трима производители . Ние поканихме 30, но дойдоха 3-ма, защото може би повечето не вярваха, че има смисъл от това, но тези тримата останаха доволни. Дойдоха много хора, които искаха да си купят храна от производителя“, каза..

публикувано на 25.01.22 в 18:38
Подкасти от БНР