Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готова е дигиталната карта на горите

Александър Дунчев: С пълна прозрачност имаме за цел да възстановим доверието към горската система

ИАГ с онлайн платформа за сигнали на граждани

Александър Дунчев
Снимка: Ани Петрова

„Има данни и за умишлени палежи и те са за района на Кюстендил и Севлиевско, имахме сигнал за там, свързан със сеч на дърветата след пожара, често те са обгорели съвсем малко, но след натиск върху служители се пише, че цялото насаждение за 100 процента отсичане“, коментира пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев тревожната ситуация с възникналите множество пожари на горски територии в страната.

„В момента има пожари в Хасково, Благоевградско, Родопите, Кюстендил, на Стара планина има също нови пожари. Част от тях са причинени от светкавици, но това са един-два случая , останалите са от човешка небрежност и както казах, умишлени. А гората се възстановява страшно бавно и все повече ще страда от пожари, трябва да се борим с всяко дърво, законната сеч ще ни стори песен в сравнение с горските пожари и нарушенията“, каза още в „Преди всички“ Дунчев.

Директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев посочи още, че след два месеца и половина са изпълнили на почти 90 на сто планът, който са си поставили с екипа при встъпване в длъжност.

„Вече имаме официална дигитална карта на всички гори, с тези в земеделските земи, тези на ловните дружинки, това вече е публично.

Създадохме съвместно с  Гората.БГ приложение за подаване на сигнали от граждани за нарушения в горите. Имаме вече над 50 сигнала, като 25 от тях са проверени, също и на терен – незаконенни сечи, сметища, каравани, а в Софийско установихме и доста сериозна схема за дърва за огрев за местните хора, като се оказа, че тази дървесина не стига до тях, а отиват в една от най-големите фирми за прерабтка на дървесина в Пазарджишко, заобикаляйки тръжни процедури. А цената на тази дървесина е много ниска“, съобщи за БНР Дунчев.

Приложението се казва Защити. Гората. БГ.

"Така вече работи гражданският контрол и води до резултати и така за два месеца без политически чистки, но с помощта на хората установихме множество реални проблеми.

Това е нашият начин – чрез пълна прозрачност, подателите им се пази анонимността, ако те искат. Но всички сигнали и кой е извършил от служители проверките са публични, отговорът и входящият номер на ИАГ също са публични и всеки може да търси отговорност. Така се знае всичко. Освен това – публични са и имената за пръв път на сайта на ИАГ, /а  скоро и на РИАГ/  на техните служители“, поясни още Дунчев.

По думите му в момента се прави пълен одит на Държавните ловните стопанства:

"Кой ги управлява, днес излизаме и с Доклад до министъра на земеделието за това,  защото ловните стопанства се управляват задкулисно от видни бълагрски олигарси и там не всеки има достъп, има схеми за това, злоупотреби и бракониерства, започнаха да ми се обаждат по тези проверки,  да ме молят за помощ наши служители от Регионалните дирекции по горите, защото върху тях продължава да се оказва натиск - политически и икономически.

В рамките обаче на тези два месеца нямаме нито едно политическо назначение, само един уволнен корумпиран директор заради незаконни практики в дърводобвинти фирми и един отстранен служител на високо ниво пак заради такива злоупотреби", съобщи още Дунчев.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43

Туристическата камара във Варна предлага да отпадне PCR тестът за още няколко държави

"Целият път от Кичево, откъдето идват главно румънците в момента е разкопан и разбит. Той е на чакъл, този път не беше наложително да се ремонтира през лятото и в момента имаме струпване на автомобили по долната артерия , която е по пътя за Златни пясъци", каза за БНР председателят на Варненска туристическа камара Илин Димитров. По думите..

публикувано на 18.08.21 в 17:41