Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Край на съдебната сага във връзка с падналия асансьор в Майчин дом

Емануела Фролошка: Човек трябва максимално да извлича уроците от всичко, което му се случва

Нужно е осъвременяване на нормативната уредба за асансьорните съоръжения

Емануела Фролошка със семейството си.
Снимка: Личен архив

Край на съдебната сага във връзка с падналия асансьор в Майчин доми какви са поуките от последните 11 г. за Емануела Фролошка, една от пострадалите тогава. Ето какво написа тя в социалните медии:

"... в този ден за пореден път разбрах, че ако вярваш и се бориш, но и ако си намерил най-добрите бойци, които да вървят рамо до рамо с теб, ще успееш.

На 28.07.2021 г., след повече от 11 години съдебни битки ВКС постави окончателно край на съдебната сага за падналия асансьор в Майчин дом, между мен и болница. Спор, започнал през 2010 година и завършил през 2021 г.! В определението си ВКС потвърждава решението на Апелативната инстанция, в която спорът, имащ отношение към инвалидизацията ми, макар и не в пълен размер, беше уважен в моя полза. Решение, което за мен беше напълно задоволително, но решение, което беше обжалвано от страна както на болницата, така и на асансьорната фирма.

И не, годините и битките не ме изтерзаха! И не, връщането към инцидента не ме травмира! Защо ли? Защото ми даде възможност да се изкача на следващото си стъпало от собственото си развитие! Защото този инцидент преобърна живота ми, но със знак "+"! Защото ме научи да се боря, но достойно! Защото ми даде поредното предизвикателство, към което да обърна поглед - специалност "Право"!“,  - това е написа преди два дни Фролошка.

„Синът ми, с който бях бременна при инцидента, днес е добре, в 4 клас е, музикален е, но той беше и свидетел на всички мои последващите операции, като последната беше през 2018 г., а ми предстои още една, за да бъдат извадени металите, които ми бяха сложени", каза в "Преди всички"  Емануела Фролошка.

"Но аз не се самосъжалявам, аз съм по-скоро борец. Научих най-важният урок от този инцидент и последващите събития – това е, че човек трябва максимално да извлича уроците от всичко, което му се случва, за да може да генерира своята лична мъдрост, която да му даде възможност да се изкачи на следващото стъпало.

Това са едни от най-важните уроци, които ви дава живота, за да се доусъвършенстваме", смята Фролошка.

Тя припомни, че е създала впоследствие фондация в помощ на други пострадали от инциденти хора. По думите и в последните месеци в Дирекция технически надзор са започнали регулярни проверки на асансьорите, правят се ненадейни проверки по региони на асансьорните съоръжения, за да се види доколко те отговарят на текущите изисквания по нормативна уредба. Но тази уредба трябва да се осъвремени, защото вече има модерни устройства към асансьорите, а за тях не е ясно кой отговаря", посочи още Фролошка.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катерушки от детството - спомен с вкус на желирани бонбони

В зелените градинки на София от десетилетия живее внушителна мозаечна менажерия. Със сигурност сте виждали, а може би и набързо подминавали скулптурите на слончета, камили, носорози, катерици и други четирикраки и двукраки, уютно разположени в централни и квартални столични карета и кьошета. Каменните животни на София обаче са всякакви – има..

публикувано на 15.09.21 в 15:28
Илиана Дъбова

„За“ или „против“ дистанционното образование

„За“ или „против“ дистанционното образование и то на прага на новата учебна година. Темата остава в дневния ред на учители, деца и родители. Въпреки че за сега учебната година ще бъде открита присъствено. И дистанционната форма обаче си има своето място. Илиана Илиева-Дъбова и Арзун Ариф са две учителки, които тази година получиха..

публикувано на 15.09.21 в 08:02

Преводачите на българските контингенти за битието си в Афганистан сега

Забравихме ли наши хора в Афганистан ? Българските военни се изтеглиха в края на юни. Американските военни - в края на август. Сред хаоса на „изтеглянето“ стотици останаха затворени в обявеното от талибаните вече Ислямско емирство. Двама българи разказват за живота си там под властта на талибаните . Това са преводачите на..

публикувано на 14.09.21 в 18:21
Бойко Антонов

Бойко Антонов: Ние сме мравчиците, които събират зрънца, за да могат децата да учат

В българските училища са обхванати около 10-15% от българските деца зад граница, Това е много малък процент , каза в интервю за БНР Бойко Антонов, един от основателите на българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон.  Учебната година там вече е започнала.  В българското училище във Вашингтон учат около 60 деца. Очакват да се включат и..

публикувано на 14.09.21 в 11:42
Милен Хальов

Трилогията за Кало Змея приключва с темата за прошката

Трета част от историята за Кало Змея вече е на книжния пазар. Основна в последната част от трилогията е темата за прошката, каза пред БНР авторът на поредицата Милен Хальов. „Това е особена тема за деца, понеже те нямат нужда от кой знае какви големи прошки в живота си – нито да получат, нито да дадат. Обаче темата излезе от само себе си..

публикувано на 13.09.21 в 16:08
Джавед Нури

Афганистан през погледа на афганистанец, който живее от 20 години в България

Афганистан е огромен и отворен въпрос пред световните политици. Какво се случва там през погледа на афганистанец , който живее почти 20 години в България - това е Джавед Нури - афганистанец, който идва едва 16-годишен у нас. "Зохра " - по името на персийската богиня на музиката - така се нарича оркестърът в Афганистан, в който свирятсамо..

публикувано на 13.09.21 в 12:46
Радка Станева с дъщеря си Руми

Изпитанието на Радка Станева да полага грижи за дъщеря си с увреждане

Радка Станева от Пазарджик е майка на дете с увреждане, която е посветила живота си на хората с такива проблеми.   Тя определя себе си като щастлива майка с големи мечти. Мечтите й обаче са свързани с двете й дъщери, едната от които е с увреждане. Това прави животът ѝ по-различен. "Аз имам в семейството си човек с увреждане, голямата..

публикувано на 12.09.21 в 16:22