Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-глобявани за нелоялни практики са трите мобилни оператори

Богомил Николов: Най-голяма част от сигналите при нас са свързаните с комуналните услуги

Нека хората обаче не чакат задълженията да се трупат, а да търсят веднага решение

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

„Най- голяма част от сигналите са при нас са свързаните с комуналните услуги- парно, ток, вода. Потребителите често не подават сигналите и не довеждат нещата докрай, когато става дума за проблем с финансови институции като банки и други, ако те са по-активни в тази посока, може би и тези спорове ще започнат да се решават по-експедитивно“,  посочи пред БНР Богомил Николов  председател на “Активни потребители“.

„Най-чести са сигналите за нерешени проблеми в услугите, защото хората не разбират сметките, които пристигат за ток, вода, парно. Хората не разбират как става това начисляване и измерване от страна на доставчиците. Това води до трупане на недоверие, което може да се разреши само с прозрачност.

Но да посъветвам и хората – прави ми впечатление, че хората се крият от проблемите, особено когато става дума за някакви задължения, това е най- лошата стратегия.

Като видят, че имат някакво начисление, веднага да питат и да изчистят проблема, а не да се крият с години и след това да се окаже , че сумите са нараснали неимоверно.  Това става и при мобилните оператори също“, поясни още Богомил Николов.

„От друга страна трите мобилни оператора са най-санкционираните и глобяваните за нелоялни търговски практики. Само за последните 3 години имат над 30 санкции за нелоялни практики. Но глобите са малки и те не ги стряскат.  По закон те са от 1000 до 30 000 лв., но най-често налаганите са 5- 6 хиляди лева средно и тя не е проблем за тях“, заяви още Николов.

По думите му повишените цени по морето у нас е заради това, че летовниците нямат избор да отидат другаде на море - така че повече конкуренция е начинът това да не се прави от нашите хотелиери и ресторантьори, коментира още Богомил Николов.

Николов каза също,  че и в новия проектокабинет няма ресор или Дирекция, свързани със защитата на потребителите.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45