Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Стефанов: Няколко секунди невнимание са достатъчни

Пожарите в страната и горските на първа линия

Анелия Иванова: Не е работа на горските служители да влизат в огъня

Снимка: БГНЕС

На 276 сигнала от началото на отминалия ден до момента е реагирала Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. От тези сигнали 220 са били за пожари, а от  тях - около 200 са пожари в сухи треви и около 20 в горския фонд.

Над 100 пожара в Кюстендилско за две седмици

Към момента има 18 активни пожара на територията на страната, като 11 от тях са локализирани, каза пред БНР главен инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На терен са над 50 екипа.

„Остават критични все още пожарите в района на Беренде, Пернишко, Благоевград – село Петрово, Хасково – Свирачи, Старосел и Кръстевич. Тези пожари са локалиризанни, но все още имаме групи за наблюдение. Днес ще продължат действията по тяхното напълно погасяване.

Вчера възникнаха нови пожари – в Кюстендил на три места – в село Чуденци, Долно Кешаново, Ловница, на доста големи площи в полски и горски фонд. Тези пожарни са активни, локализирани са и също се наблюдават.

В района на Велинград, в близост до град Велинград също има локализиран горски пожар“, каза Стефан Стефанов.

Частично бедствено положение в община Велинград заради пожари

Пожарите са на изключително голяма площ, обясни в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ главен инспектор Стефан Стефанов, който описа вчерашния ден като изключително тежък.

Относно започналото разхлаждане на времето инспектор Стефанов отбеляза, че измествайки се навътре в страната, фронтът носи и ветрове, които са опасни за разпалване на пожарите.

Само няколко секунди невнимание са достатъчни, коментира той.

Снимка: БГНЕС

По въпроса с наличието на хеликоптери за въздушно гасене и би ли било по-лесно да се гасят пожари с подобна техника, Стефан Стефанов посочи, че за да има ефективно гасене от въздуха, трябва да разполагаме поне с три летателни средства, които системно да обхождат огнищата.

За всички по-големи пожари са образувани досъдебни производства, уточни Стефан Стефанов.

Гилдията е шокирана от случилото се на терен, заяви по повод трагичната смърт на двама лесничеи вчера Анелия Иванова, председател на Националната Федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа”.

Ден на траур в три общини в памет на загиналите в пожар лесничеи

Работата на горските специалисти е много специфична. Многократно е поставян въпросът за статута на горския специалист, на когото сега са вменени страшно много отговорности, коментира Иванова в предаването „Преди всички“. По думите й тези хора са „и полицаи, и пожарникари“.

Необходима е промяна в Закона за горите и присъединяването на горските служители към по-висока категория труд, поясни Анелия Иванова.

През лятото, в горещините при пожароопасна обстановка първи на линия са горските специалисти, подчерта още тя.

Според Иванова има известно подобрение по отношение на екипировката, но от снимките в социалните мрежи не личи „тези хора да са добре екипирани“ при пожар.

По отношение на тези бедствия продължава да липсва координация между институциите, посочи Анелия Иванова.

Не е работа на горските стражари да влизат в огъня, подготовката им не е достатъчна, изтъкна тя.

В момента горските специалисти са отклонени от обичайната им дейност, за да гасят пожари, допълни Иванова. 

Пожарът край Голешово - спрян на метри от къщите

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31

Вотът на младите в Европа - посоки за размисъл

Европейските избори отминаха, резултатите са ясни и многократно анализирани, но има една група избиратели, която предизвиква особен интерес - младите хора в Европа. В някои държави членки на ЕС като Австрия, Белгия и Малта право на глас имат младежи под 18 години. А тази година в Германия за първи път можеха да гласуват и 16 и 17-годишните. Или..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Министър Гвоздейков ще представи новозакупените вагони за БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще присъства преди обед на представянето на новозакупените от Германия вагони за БДЖ, които вече са с напълно обновена визия. Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас в събота, 22-ри юни.  Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака, който заминава..

публикувано на 21.06.24 в 08:30