Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За завладяващото въздействие на мистичното в Източноправославната литургия

Покана за туризъм в България чрез италианския филм „Богре”

Как от един филм може да се сътвори туристическа покана за България? Предложението идва от Италия. То е на режисьора Фредо Вала на филма „Богре – Голямата европейска ерес”, който дебютира тази година на София Филмфест и сега е на екран и в Италия. 

Една документална творба, която разказва за богомилите и катарите, една история, която прекосява Европа, но като последствие за туристическа дестинация избира България. На това предложение широко място и за първи път за България отделя елитното списание  за туризъм „Bell’Europa” (Хубава Европа).

 Поканата за посещение на България е в броя от месец август на списание „Bell’Europa”. На корицата му пише: „България – ерес и вяра сред манастири и антични градове”. Уводния редакторски  материал на директорката на изданието  Емануела Роза-Клот , също е посветено на нашата страна. В него пише: „Желанието за пътуване често се ражда от стремежа  в търсене на нещо, което не познаваме” и се изтъква как чрез филма „Богре” и режисьорът му Фредо Вала, този интерес  може да се реализира в България.

Елена Шаханова

На цяла страница има указания как да се стигне до София и след това да се посетят историческите места отразени във филма „Богре” – Рилски манастир, Велико Търново и забележителностите извън града, Преслав и скалния манастир в Крепча. Поместена е и географска карта за удобство, посочват се хотели и места за хранене.

Списанието „Bell’Europa”  се занимава с културен туризъм във всички европейски страни без Италия, защото имаме друго списание на което съм също директор, което се казва „Bell’Italia”  (Хубава Италия).Тези две списания разказват на нашите читатели чрез вдъхновяващи материали пораждащи желанието за пътуване. Рубриките дават информация как на практика да се осъществи то“, посочи в „Преди всички“ директорката на списанието „Bell’Europa”  Емануела Роза-Клот:

Венета Николова

„Идеята се роди благодарение на режисьора - сценарист Фредо Вала. Фредо Вала е важен италиански режисьор и сценарист. Той е осъществил  изследвания на средновековната ерес, на тази на катарите с която са свързани региони като  Окситания в  зони на област Пиемонте и в Прованс във Франция. Правейки своите проучвания,  той стига до България. Думата „богре”  в диалекта на Пиемонте означава „еретик” от българските богомили. И ние казахме на Фредо Вала , да напише материал чрез който да разкаже за тези чудни български места , които е посетил за своя документален филм. В този материал се говори за най-фамозното място – Рилския манастир, което е под закрилата на ЮНЕСКО и център на християнското  православие, противопоставило се  през средновековието  на богомилската ерес. Правейки своите изследвания за филма „Богре”, Фредо Вала е посетил  малко известни места, които пазят следите от това минало като руините на старите български столици Преслав и Велико  Търново и скалния манастир на Крепча", разказа още Роза-Клот.

БГНЕС

"България е  мое любимо място. Освен това, историята на богомилите и катарите е малко позната. Привличат ме манастирите. Има нещо завладяващо в тях. И в източно православните и в католическите, както и в тези на други религии има нещо очарователно. Затова  моят личен маршрут, е този на манастирите. Преди всичко заради ритуалите, които открих и в религиозните песнопения.  Когато човек е в православен храм по време на литургия, се усеща нещо особено. Помня литургия в Света гора, имам и прекрасни спомени от песнопения в катедралата на София , както в Рилския манастир и в други манастири, които посетих. Освен това в България има много хубави градове. Пловдив например. Има и много интересни музеи. Но това, което ме привлича най-много е завладяващото въздействие на мистичното в източно православната литургия", каза режисьорът Фредо Вала пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирина Гайтаневска: Разполагаме с ваксината на AstraZeneca

Слушателят на програма "Хоризонт" на БНР Ганчо Ганчев твърди, че във ваксинационните центрове в София няма ваксина на фирмата на AstraZeneca. Но в ефира на предаването "Хоризонт до обед" Ирина Гайтаневска, директор на дирекция   Надзор на заразните болести в РЗИ София опроверга това твърдение: "Това, че няма ваксината на AstraZeneca на..

публикувано на 26.10.21 в 14:52

Георги Маринов: Ваксинационният имунитет е много по-добър от естествения

„Има голям брой деца, които развиват сериозно заболяване, много по-голямо, отколкото се наблюдаваше преди. Това се наблюдава и в Българи в момента", каза за БНР Георги Маринов, молекулярен биолог от Департамента по генетика на Университета в Станфорд. По думите му тестването на малките ученици не може да помогне да се вземе решение..

публикувано на 26.10.21 в 13:30

Академия Решение – "Училището на живота за родители“- полезен и приятен онлайн форум за родители и ученици

"Това е място, където родителите могат да задават въпроси като какъв родител съм, как се справям, как се справят децата ми, как мога да им помогна, че да ги окриля и те да станат истински и отговорни хора", разказа в „Преди всички“, Силвия Василева, един от създатели на „Академия Решение“  - безплатен онлайн форум за родители и ученици. Утре -..

публикувано на 26.10.21 в 11:51

Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София е достъпна и в Интернет

Постоянната експозиция на Регионален исторически музей – София вече е достъпна на официалната страница на музея в Интернет. С помощта на технология за 3D заснемане с камера са заснети осемте зали от постоянната експозиция, които представят експонати, обхващащи период от повече от осем хиляди години – от времето на неолита до 40-те години на..

публикувано на 25.10.21 в 19:51

Няколко НПО търсят съдействие от институциите за издаване на документи на 250 хиляди българи

Редица изследвания и данни показват, че голям брой от хората в България нямат адресна регистрация и не притежават документ за самоличност - така те остават „невидими“. В повечето случаи засегнати от проблема с липсата на адресна регистрация и документ за самоличност са най-бедните и уязвими групи. Голяма част от тези „несъществуващи“ хора..

публикувано на 25.10.21 в 16:24

За закъснялото правосъдие 4 години след наводенията в общините Бургас и Камено

4 години се навършват от наводненията в общините Бургас и Камено , при които загинаха петима души. 4 години изминаха от тази огромна лична загуба и трагедия за 4 семейства. 4 години, обаче, се оказаха недостатъчни за следствие и прокуратура да приключат разследването на случая. Преди 4 години в нощта на 24 срещу 25-и октомври при..

публикувано на 25.10.21 в 15:51

ИПИ: В Кърджали, Ямбол и Добрич достъпът до лекари е затруднен

Достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен, заради Медицинския университет в града. На второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица. Това показва анализ на Института за пазарна..

публикувано на 25.10.21 в 15:02