Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За завладяващото въздействие на мистичното в Източноправославната литургия

Покана за туризъм в България чрез италианския филм „Богре”

Как от един филм може да се сътвори туристическа покана за България? Предложението идва от Италия. То е на режисьора Фредо Вала на филма „Богре – Голямата европейска ерес”, който дебютира тази година на София Филмфест и сега е на екран и в Италия. 

Една документална творба, която разказва за богомилите и катарите, една история, която прекосява Европа, но като последствие за туристическа дестинация избира България. На това предложение широко място и за първи път за България отделя елитното списание  за туризъм „Bell’Europa” (Хубава Европа).

 Поканата за посещение на България е в броя от месец август на списание „Bell’Europa”. На корицата му пише: „България – ерес и вяра сред манастири и антични градове”. Уводния редакторски  материал на директорката на изданието  Емануела Роза-Клот , също е посветено на нашата страна. В него пише: „Желанието за пътуване често се ражда от стремежа  в търсене на нещо, което не познаваме” и се изтъква как чрез филма „Богре” и режисьорът му Фредо Вала, този интерес  може да се реализира в България.

Елена Шаханова

На цяла страница има указания как да се стигне до София и след това да се посетят историческите места отразени във филма „Богре” – Рилски манастир, Велико Търново и забележителностите извън града, Преслав и скалния манастир в Крепча. Поместена е и географска карта за удобство, посочват се хотели и места за хранене.

Списанието „Bell’Europa”  се занимава с културен туризъм във всички европейски страни без Италия, защото имаме друго списание на което съм също директор, което се казва „Bell’Italia”  (Хубава Италия).Тези две списания разказват на нашите читатели чрез вдъхновяващи материали пораждащи желанието за пътуване. Рубриките дават информация как на практика да се осъществи то“, посочи в „Преди всички“ директорката на списанието „Bell’Europa”  Емануела Роза-Клот:

Венета Николова

„Идеята се роди благодарение на режисьора - сценарист Фредо Вала. Фредо Вала е важен италиански режисьор и сценарист. Той е осъществил  изследвания на средновековната ерес, на тази на катарите с която са свързани региони като  Окситания в  зони на област Пиемонте и в Прованс във Франция. Правейки своите проучвания,  той стига до България. Думата „богре”  в диалекта на Пиемонте означава „еретик” от българските богомили. И ние казахме на Фредо Вала , да напише материал чрез който да разкаже за тези чудни български места , които е посетил за своя документален филм. В този материал се говори за най-фамозното място – Рилския манастир, което е под закрилата на ЮНЕСКО и център на християнското  православие, противопоставило се  през средновековието  на богомилската ерес. Правейки своите изследвания за филма „Богре”, Фредо Вала е посетил  малко известни места, които пазят следите от това минало като руините на старите български столици Преслав и Велико  Търново и скалния манастир на Крепча", разказа още Роза-Клот.

БГНЕС

"България е  мое любимо място. Освен това, историята на богомилите и катарите е малко позната. Привличат ме манастирите. Има нещо завладяващо в тях. И в източно православните и в католическите, както и в тези на други религии има нещо очарователно. Затова  моят личен маршрут, е този на манастирите. Преди всичко заради ритуалите, които открих и в религиозните песнопения.  Когато човек е в православен храм по време на литургия, се усеща нещо особено. Помня литургия в Света гора, имам и прекрасни спомени от песнопения в катедралата на София , както в Рилския манастир и в други манастири, които посетих. Освен това в България има много хубави градове. Пловдив например. Има и много интересни музеи. Но това, което ме привлича най-много е завладяващото въздействие на мистичното в източно православната литургия", каза режисьорът Фредо Вала пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Какви са ползите от използването на стойки за монитори?

В днешния бързоразвиващ се технологичен свят ергономията и комфортът на работното място придобиват все по-голямо значение. Един от ключовите елементи в създаването на оптимална работна среда е използването на стойки за монитори. Тези елементи не само подобряват ергономията, но и допринасят за повишаване на продуктивността и намаляване на риска от..

публикувано на 01.12.23 в 17:08
Доброслав Димитров

Доброслав Димитров: Ще трябват все повече IT специалисти. Ръстът не е достатъчен

"Хората в нашия сектор не търсят реализация в чужбина . Даже напротив – при нас има нетно връщане на хора от чужбина към България . Наши сънародници, които завършват западни университети, се връщат, за да правят кариера тук." Това заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)...

публикувано на 01.12.23 в 08:45

„Желание“ – магия в анимацията и анимация в магията?

„Желание “ връща към най-добрите времена на анимацията . По повод 100- годишнината от създаването си, едно от най-обичаните студия Дисни ни представя „Желание“. Филм с красива анимация и вдъхновяваща музика , подобно на толкова много любими приказни истории . Рекламната кампания на филма започна с излизането на песента „Пожелавам си“ в..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

ПСС: Зимна обстановка в планините. Да ограничим еуфорията от ранния сняг!

"Типично зимна е обстановката във високата част на планината – сняг, силен вятър. Обилен снеговалеж със силен вятър допринася за повишаване на лавинната опасност в определени зони." Това обясни в интервю за БНР  Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба. Образуват се т.нар. снежни дъски , които са основният проблем в..

публикувано на 29.11.23 в 11:20

Как през 60-те години на миналия век у нас усилено се въвеждат математически паралелки

Най-старото светско училище в Ловеч отбеляза своята 130-годишнина . В началото то носи името на цар Борис първи, а днес на един от учениците на светите братя Кирил и Методий - "Свети Климент Охридски" . За историята на гимназията, както всички в Ловеч наричат училището, за настоящето и бъдещето разказа за "Хоризонт" директорът..

публикувано на 29.11.23 в 09:38
Ремонтирана стая в детското отделение на МБАЛ - Ловеч

Ремонт в детското отделение на многопрофилната болница в Ловеч

Фондация „За доброто“ осигури средства , с които се извършва цялостен ремонт в детското отделение на Многопрофилната болница в Ловеч . Фондацията подобрява условията в детски отделения на болниците в цялата страна, чрез реализацията на проекта „Светулка“ . Кремена Кунева: Детското здравеопазване не е еднакво достъпно навсякъде..

публикувано на 27.11.23 в 09:14
Детски радиохор на БНР

Детският радиохор на БНР и ученици от 75-о ОУ със съвместен концерт

Детският хор на Българското национално радио и ученици от 75-о училище в квартал Факултета изнесоха съвместен концерт, който предизвика голям интерес. Това е съвместен проект за културно сближаване на различни етноси, съвместна инициатива на фондация "България" с председател Яков Джераси и Българското национално радио. Идеята за съвместната..

обновено на 26.11.23 в 05:46