Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки на деца със специални потребности в Добрич организират благотворителен концерт

Снимка: Мая Щърбанова

Майки на деца със специални потребности от сдружението „Ние 2020“ в Добрич организират тази седмица благотворителен концерт. Събитието е под надслов „И ние можем! Дайте ни шанс!“, а в него участие ще вземат редица певци и танцьори. Целта на концерта е да се съберат средства за изграждането на център за деца със специални потребности, в който те да се забавляват и обучават.

На сцената на Летния театър в Добрич на 12 август, четвъртък, ще излязат да пеят и танцуват редица изпълнители, обединени от общата идея да помогнат на майките на деца със специални потребности в нелеката им борба, както с поставените с години етикети върху децата им, така и с вечната нужда от пари за тяхното адекватно отглеждане. По думите на един от организаторите и председател на сдружението „Ние 2020“ Камелия Тодорова това няма да бъде просто концерт, предвидена е и фотоизложба, подготвени са и тениски и значки, които зрителите ще могат да си закупят.

"Искаме да поднесем на публиката нещо различно, когато влизат да се огледат и да видят портретите на нашите дечица, които са толкова усмихнати, щастливи, доволни и да покажем, че и те са като другите деца. На всеки портрет ще има послание какво може това дете. Единствено техният свят е по-различен и аз смея да твърдя, че техният свят е по-чист от наши свят. Това е нашата цел - да запознаем гражданите на Добрич с нашите деца - да са по-толерантни", каза за БНР Камелия Тодорова.

Яна Галинова е също част от сдружението „Ние 2020“, тъй като нейният брат е аутист. Това я и подтиква да вземе участие в концерта не само като организатор, но и като изпълнител.

"Това е причината, главната причина, другата причина е и моето недоволство относно неразбирането на хората към такива деца и то се вижда, забелязва се – това е втората причина. Първата е брат ми, втората причина е моето недоволство към това, че хората не разбират и не се опитват да разбират такива деца и техните потребности, техния начин на живот".

Другите участници в концерта са Илия Луков, Ивелина Колева, певци от студио „Сарандев“, певците от школата на Нели Грегъри, Дамян Попов, Георги и Мария, както и танцьорите от Ансамбъл „Добруджа“ и клуба по брейк „Кошера“. Яна Галинова споделя, че много бързо всички те са решили, че ще подкрепят тяхната кауза и ще излязат на сцената напълно безплатно.

"Смятам, че в 21- век е нормално това да се случва и надявам се хората малко повече да се опитат да разберат ситуациите, да са малко по-широко скроени“.

Камелия Тодорова е категорична, че основната идея на концерта е хората да се запознаят с техните деца, а събраните средства разбира се ще са добре дошли за изграждането на мечтания от тях център за занимания на децата със специални потребности. Тя уточнява, че в този център ще са добре дошли всички и то напълно безплатно.  За да усетят нашата подкрепа, нека напълним Летния театър с публика, този четвъртък от 19.00 часа. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10