Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването на проектокабинета на ИТН не е в дневния ред на парламента

| обновено на 11.08.21 в 09:24
Снимка: Ани Петрова

Гласуването на проектокабинета, предложен от „Има такъв народ“, не е в дневния ред на Народното събрание. Дневният ред на парламента тази сутрин бе гласуван така, както бе обявен вчера – без точката за проектокабинета на ИТН. Очаква се днес да има и втори председателски съвет.

Председателят на парламента Ива Митева заяви и днес, че точката отпада заради подадено заявление от Пламен Николов, че оттегля кандидатурата си.

Николов заяви по-рано, че оттегля номинацията си за премиер по лични причини и уточни, че няма законови пречки да го направи.

Това стана, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване.

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори

Може или не указът на президента да не стане част от дневния ред на Народното събрание. Според председателя на парламента Ива Митева, след като кандидат-премиерът се е отказал, гласуването може да отпадне.

„Ако той не предложи кабинет и структура и състав, какво да гласуваме?! Защо да въртим процедура. Да, не е правено, но, не е правено, но решение 20 (на Конституционния съд - б.р.) казва само, че може да се прави смяна до избора на министри. По отношение на кандидата за премиер, там е ясно - когато нямате премиер и нямате кого да гласувате, няма какво да гласувате. Ако кандидатът се оттегли или нещо му се случи, не дай си Боже, и не бъде избран, приключвате до тук процедурата“.

Пламен Николов обясни защо оттегля кандидатурата си

Пред БНР Митева заяви вчера, че въпросът ще се реши окончателно на председателски съвет, който ще се проведе преди пленарното заседание.

„Сутринта ще докладвам на председателски съвет за подаденото заявление от Пламен. Подадено е и при президента, така че ще бъдат уведомени и ще го обсъдим сутринта“, каза още Ива Митева.

На днешния председателски съвет трябва да бъде обсъдена и датата на президентските избори, която парламентът трябва да определи и другата седмица тя вече да е ясна.

В дневния ред са включени изслушвания на министрите на туризма и транспорта.

Стела Балтова ще отговаря за стратегията за възстановяване и подпомагане на туристическия сектор в условията на пандемия, а Георги Тодоров за концесията на летище „София“. 

ДБ няма да подкрепи правителство на ИТН

ИБГНИ няма да подкрепи правителството на ИТН

БСП няма да подкрепи предложеното от ИТН правителство, ако Петър Илиев не бъде оттеглен

Пламен Николов оттегли кандидатурата си за премиер

Даниел Стефанов: Отиваме към нови избори, това е в интерес на ИТН 

Стояна Георгиева: ИТН продължават да играят аматьорски



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на движението са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров коментира: "По-скоро една такава законодателна инициатива би следвало да се разглежда след получаване на..

публикувано на 17.07.24 в 10:17
Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща относно посредничеството ѝ за мир между Киев и Москва. Шарл Мишел отхвърли призива на Орбан за преосмисляне на политиката на ЕС..

публикувано на 17.07.24 в 10:14

Главчев: За денонощие службите са реагирали на 250 сигнала за пожари, ликвидирани са 204

Само за последното денонощие пожарните служби са реагирали на 250 сигнала за пожари, като са ликвидирани 204 от тях, няма жертви и опасност за населените места. Това подчерта служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването в парламента за ситуацията с пожарите . Главчев увери, че екипите на "Пожарна безопасност",..

публикувано на 17.07.24 в 10:09

Потушен е пожарът в района на село Ореш, пострадал е доброволец

Напълно е потушен пожарът в и около свищовското село Ореш. Има пострадал доброволец, който е откаран в болница. Материалните щети са значителни.  7 противопожарни автомобила и десетки доброволци гасиха пожара, тръгнал от клетка на мобилен оператор. Огнеборци дежуриха и през нощта в Ореш, като пожарът е напълно ликвидиран. Щетите са големи и тепърва..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
 Вон Гетинг

Първият министър на Уелс подаде оставка след 4 месеца на поста

Първият министър на Уелс Вон Гетинг обяви снощи оставката си, само четири месеца след като пое поста. Това става след като трима от неговите министри в правителството на Уелс и неговият висш правен съветник драматично обявиха, че подават оставки, призовавайки го да се оттегли.  Вон Гетинг бе въвлечен в скандали, откакто пое поста през март. Той..

публикувано на 17.07.24 в 09:57

Повечето партии в НС - готови за диалог с ПП- ДБ, но резервирани за подкрепа на втория мандат

Повечето от парламентарно представените партии са готови за диалог с ПП- ДБ по тяхната декларация за законодателни приоритети, но са резервирани за подкрепа на втория мандат за съставяне на правителство. Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС предупреди:  "С декларация не се формира мнозинство в парламента. Иначе, това са неща, които трябва да..

публикувано на 17.07.24 в 09:31

Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик

Приключва жътвата в област Монтана.  Земеделците получиха в исоки добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 кг. на декар  повече. 653 кг. средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг. миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 09:28