Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведения на протест срещу противоепидемичните мерки

| обновено на 11.08.21 в 17:16
Снимка: Ани Петрова

Сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията блокираха столичния Орлов мост и се отправиха към сградата на Министерството на здравеопазването под наслов „Бизнесът отвръща на удара“. 

Недоволството на собствениците и работещите в заведенията е по повод очакваното ново затваряне заради противоепидемичните мерки. Организаторите определят ограниченията като „дискриминационни“. 

„За нас е важно да знаем за колко време ще ни оставят да работим нормално, но най-вероятно скоро пак ще ни затворят. И защо си противоречат изказванията на шефа на СРЗИ и изнесените данни на МЗ? Защо това се получава“, каза в „Преди всички“ Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

Двете организации настояват за нов план за справяне с кризата, в който не се споменава за затваряне или ограничение в работно време на обектите.

А ако има намален капацитет, държавата да доплаща за неизползваемите места.

Организаторите на протеста настояват и за оставките на здравния министър Стойчо Кацаров, на директора на столичното РЗИ Данчо Пенчев, на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и всеки, които е участвал в създаването на плана за действие за борба с Covid-19.

В отворено писмо от двете организации заявяват, че няма да приемат нова заповед, ограничаваща функционирането на заведения и други обекти.

Единственото, което искаме е да работим и да осигуряваме прехраната на нашите семейства, посочват от двете организации.

Здравното министерство опровергава за допълнителни Covid мерки в София

Обсъждане и гратисен период преди затягане на Covid мерките в София

Ресторантьори блокираха кръстовището на Чифте баня в Пловдив 

Близо 70 представители на заведения излязоха на протест в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО) 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна.

Протест на собствениците на заведения ще се проведе и в Бургас

Бургаските собственици на заведения също ще протестират. Техните искания са за нов план за справяне с кризата, в който не се споменава затваряне или ограничения в работно време на обектите. Протестиращите ще искат и оставките на здравния..

публикувано на 11.08.21 в 10:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Минчев

Никола Минчев: Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е изненадваща

Номинацията на Даниел Митов за нов външен министър е сериозен политически ход, коментира депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев. Смяната на дипломат номер едно обаче е изненадваща, седмица след като служебното правителство пое властта, смята още Минчев: "По..

публикувано на 16.04.24 в 16:09

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Бюджетната комисия одобри промените в инвестиционната програма на общините

Бюджетната комисия на НС одобри на второ четене промените в Инвестиционната програма на общините.  Тя е част от приложенията в Бюджет 2024 и се налага да бъде гласувана и в Народното събрание.  Текстовете бяха одобрени с леки технически корекции.  В..

публикувано на 16.04.24 в 16:01

Британска авиокомпания отмени всичките си полети до Тел Авив до 27 октомври

Британската нискобюджетна авиокомпанията Easyjet потвърди, че е отменила всички полети до Тел Авив до 27 октомври във връзка с нападението на Иран срещу Израел. Авиокомпанията едва наскоро възобнови услугите си в региона, след като..

публикувано на 16.04.24 в 15:58
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването..

публикувано на 16.04.24 в 15:57
Израелската ПВО-система

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат. Докато..

публикувано на 16.04.24 в 15:36
Капитан Мария Крашевска

С 18% жени в армията България е на 4-то място сред страните в НАТО

18 процента от Българската армия е съставена от дами. Това ни нарежда, поне засега, на 4-то място сред страните в НАТО по дами в армията.  20 години след членството в НАТО България има напредък в интегрирането на дамите в командните структури. Но още..

публикувано на 16.04.24 в 15:18