Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Партиите в НС искат да се запознаят с проекта за актуализация на бюджета

Пламен Данаилов
Снимка: БГНЕС

"Логично е най-голямата парламентарна група да оглави комисията по бюджет и финанси в парламента", заяви депутатът от "Има такъв народ" Пламен Данаилов, който бе номиниран за финансов министър в проектокабинета на Пламен Николов. 

Данаилов отклони въпроса дали той ще оглави ключовата комисия, от която се очаква в спешен порядък да разгледа актуализацията на бюджета. Експертът бе категоричен, че и без такава актуализация, разходите на кабинета могат да бъдат осигурени до сформирането на редовен кабинет. 

На въпрос на БНР дали политическата криза би се отразила на цената на потенциален нов дълг извън пазарните фактори, Данаилов отговори:

"Предвид как върви приходната част или това, което казва финансовият министър, не виждам нуждата от взимане на нови заеми, но, да, има и такава възможност, ако се стигне чак толкова до превишение на разходите. Да, като цяло, е по-лесно редовно правителство да преговаря за условия по дълг, отколкото служебно правителство“.

Без актуализация на бюджета през ноември може да няма пари за 50 лв. към пенсиите
ДБ одобрява актуализацията, но иска преглед в комисия


"Ако няма актуализация на бюджета, служебното правителство може да преразпредели разходи и да осигури средства за ключови сектори", обясни депутатът от "Демократична България" Владислав Панев. 
Владислав Панев, снимка: БГНЕС

За пореден път той потвърди, че ДБ одобрява предложения от служебното правителство проект, но иска да го разгледа в ресорната бюджетна комисия. 

На въпрос на БНР дали при потенциална липса на редовен кабинет, евентуална емисия дълг на външните пазари би била по-скъпа заради политическата несигурност, Панев отговори:

"Не, не мисля, че е доста скъпа, тъй като условията са благоприятни на външните пазари. Те надали се влияят от това дали служебен, или редовен кабинет ще тегли нова емисия. Доколкото виждам, дългът, който е необходим, ще бъде даже по-малък, тъй като предвижданият дори от актуализацията дефицит е по-малък, отколкото на редовния бюджет". 

По настоящия закон в края на годината дефицитът трябва да е 3,9% от брутния вътрешен продукт, а при предлаганата актуализация недостигът се свива леко до 3,6%.

ДПС иска министърът да представи пред партиите проекта си за актуализация 

Петър Чобанов, снимка: БГНЕС
"Служебният министър на финансите Асен Василев трябваше да представи актуализацията на бюджета пред парламентарните сили, преди да я внесе като законопроект", заяви депутатът от ДПС Петър Чобанов в първата позиция на тази политическа сила по предлаганата промяна в основния финансов закон. Когато види законопроекта в ресорната комисия, тогава ДПС ще излезе с позиция по него, уточни Чобанов. Той е категоричен, че тя може да бъде направена в края на годината от редовен кабинет.

"Ако, евентуално, не се създаде мнозинство и този парламент бъде разпуснат, това да се случи в края на тази година, а дотогава, по линия на преразпределение, да се търси възможност, тогава, когато възникнат някакви допълнителни нужди, те да бъдат удовлетворявани. Много е трудно да се излезе на международните пазари от служебно правителство, тъй като на международните пазари тези, които отпускат дълга, искат да знаят какви дългосрочни ангажименти стоят за поемането на този дълг". 

Според настоящия бюджет кабинетът има право да изтегли още 3,7 милиарда лева дълг. Още с встъпването си в длъжност Асен Василев направи уговорката, че до септември няма необходимост от подобно действие. Нов дълг може да се набере или от външните международни пазари, или чрез емисии държавни ценни книжа в България. 

В държавния бюджет има пари, но е нужна актуализация

ГЕРБ няма да подпише празен чек на служебния кабинет с актуализацията на бюджета
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Надявам се 47-ото НС да бъде реален коректив на бъдещото правителство

" Очаквах повече прагматизъм и конкретика в посланията на лидерите на новите парламентарни групи. Вместо това обаче звучаха повече предизборни послания и голяма доза популизъм".  Този коментар направи пред БНР конституционалистът Борислав Цеков от Института за модерна политика. Той изказа надежда 47-ият парламент да намери качествата и куража, за..

публикувано на 03.12.21 в 14:32
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не разбирам защо се бяга от въпроса за лицата

„За пореден път започваме да чуваме повече от същите заявки, които сме виждали през годините.  Необходима е много повече конкретика, как изглеждат приоритетите на бъдещото управление и кои проблеми ще адресират.“ Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов. На старта на новия парламент Според него публичността на коалиционните..

публикувано на 03.12.21 в 08:49
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Про- и антиваксърите са в окопна война, хората са настроени срещу всичко

„В момента да се прави кампания вече не е много лесна задача, защото  хората са толкова настроени срещу всичко, което се каже , че почти няма нормални комуникационни инструменти. Кампанията трябваше да се води миналото лято, даже не това лято. Тогава  да се предвидят опасенията на хората , да се помисли как да им се разкаже, че няма от какво да се..

публикувано на 02.12.21 в 07:53
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Инфлацията е по-опасна от пандемията

" Инфлацията е по-опасна от пандемията , тя е по-голям проблем, защото не се разбира първоизточникът ѝ и не се признава, че това е политиката на ЕЦБ. Докато при пандемията има консенсус по това откъде идва и как можем да се справим с нея , ясно е, че ваксинирането намалява смъртността и т.н. При инфлацията знаем какво трябва да се направи, но..

публикувано на 01.12.21 в 16:30

Защо децата се оказаха във фактически локдаун за разлика от всички останали

„Цялата система е в някакво очакване всеки момент да се случат някакви добри неща – дали ще е намалена заболеваемост, дали ще са държавни тестове, неинвазивни. И това очакване вече продължава седмици наред, което натрупва едно напрежение – хайде да е този понеделник, ама няма да е този, може би следващия, може би по-следващия. Времето..

публикувано на 01.12.21 в 09:16
Демонстранти срещу мерките и зелените сертификати в Италия. Надписът на плаката гласи: „Голямата съпротива“, зачертавайки термина „Голямото зануляване“, станал известен от изявленията на шефа на Световния икономически форум в Давос Клаус Швааб.

Ще има ли демокрация след Covid

Днес ще бъдат представени резултатите от проекта „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели“. Това ще се случи по време на дискусията „Ще има ли демокрация след Ковид-19?” Изследователският проект обединява усилията на  юристи и анализатори на общественото мнение. Реципрочността и пропорционалността на..

публикувано на 01.12.21 в 08:12

Защо нова наредба предвижда децата да се връщат на градина без бележка, че са клинично здрави

Проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини предвижда децата да се връщат на градина, без да представят така наречената „контактна бележка“ . Сега по нормативен акт има изискване общопрактикуващият лекар да издава медицинска бележка за липсата на контакт на детето със заразно..

публикувано на 30.11.21 в 12:11
Подкасти от БНР