Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В държавния бюджет има пари, но е нужна актуализация

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Умоляваме парламента да сформира бюджетна комисия и да актуализира бюджета, апелира пред депутатите финансовият служебен министър Асен Василев.

Той отчете изпълнението на бюджета за първите 6 месеца на годината и заяви, че всички възможности за преструктуриране са изчерпани и по настоящите разходи държавата ще може да се разплаща до октомври. Министърат увери, че държавата има пари и затова не са поети дългове, но е нужна санкция от парламента, за да могат да се разходват.

Приходите за първото шестмесечие са 12,6 млрд.евро, което е с 1,7 млрд. повече от приходите за същия период на 2020 г. "До края на годината очакваме да съберем около 2 млрд. лева приходи, над заложеното в Закона за бюджета“ заяви Василев.

Въпросът за актуализацията на държавния бюджет предизвика спор в НС.

„Има такъв народ“  има свой вариант на актуализация на бюджета, заяви финансовият експерт напартията Пламен Данаилов. Във варианта, предложен от служебния кабинет, отсъстват ключови разходни пера, смята Данаилов и посочи, че очаква приходната част да бъде малко по-висока, а разходната  да се преструктурара.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов заяви, че тяхната партия не биха могли да разпишат празен чек на служебното правителство на президента Румен Радев.

Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!” предложи бюджетът да се актуализира незабавно в парламента. Съпредседателят Мая Манолова настоя минималната пенсия да бъде повишена до 369 лв. (188 евро).

Очаква се позицията на социалистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54