Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Кънев: Да мислим за задължително ваксиниране на някои професионални групи

Красимир Кънев
Снимка: БГНЕС

"Задължително ваксиниране в България има - то е част от имунизационния календар, възниква и въпросът можем ли да говорим и за задължително ваксиниране срещу Covid-19 на някои професионални групи, не на цялото население". Това заяви пред БНР Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. Той уточни, дебати за задължителното ваксиниране се водят не само в България, но и във всички други общества на Европа и Северна Америка, а в някои от тях вече са въведени задължения за ваксиниране на определени групи професии.

1405 са новите случаи на коронавирус у нас

Проф. Хайрабедян: Ваксинираните срещу Covid имат ниво на защита повече

В предаването "Преди всички" Красимир Кънев цитира излязло наскоро решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Вавричка и други срещу Чешката република", в което съдът е приел, че задължението да се ваксинират деца срещу определени инфекциозни заболявания (дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца тип Б, полиомиелит, хепатит В, морбили, паротит, рубеола и - за деца със специфични показания - пневмококови инфекции) е по принцип намеса в тяхното право на личен живот, гарантирано от член 8 от Европейската конвенция по правата на човека. Тази разпоредба от Конвенцията обаче дава възможност за оправдаване на тази намеса, ако тя е предвидена в закон, преследва една или няколко от легитимните цели, изрично формулирани в нея и е необходима в едно демократично общество:

"Да, то е оправдано и не е нарушение на правото на личен живот, при положение, че средствата за неговото налагане са пропорционални на преследваната цел, тъй като е въведено с цел да се защити общественото здраве и да се защитят правата и свободите на други хора. ... За да се заговори и за задължително ваксиниране срещу Covid-19, трябва първо да се приеме, че става дума за едно сериозна заболяване. В българското общество има спорове за това, но от научна гледна точка няма съмнение, че става въпрос за едно много сериозно заболяване с пагубни последствия за живота и здравето на възрастните хора и на хора с някои хронични заболявания. Има милиони вече починали от това заболяване". 

Великобритания регистрира най-висок брой починали от Covid-19 от март насам

По думите на председателя на Българския хелзинкски комитет е важно да се направи преценка на сигурността и ефективността на ваксините срещу коронавируса:

"Към момента в цял свят са поставени близо 4,7 милиарда ваксини и съобщените странични ефекти от тях са много малко на брой, сравними като дял със страничните ефекти от ваксините, обсъждани по делото "Вавричка и други срещу Чешката република", а така също и със страничните ефекти на други лекарства, одобрени за използване през годините. Ваксините срещу Covid-19 са преминали през експертна оценка на международно и на национално ниво на няколко независими от производителя органи, определени да защитават обществения интерес. В много страни, в които бяха приложени масово, ваксините доказаха ефективността си, ако не да изкоренят заболяването, то със сигурност да ограничат неговото разпространение и да намалят неговите увреждащи ефекти значително, особено по отношение на уязвимите групи - възрастните хора и тези с хронични заболявания".

Той подчерта, че на трето място е важно да се прецени кои групи могат да подлежат на задължително ваксиниране:

"Медицинските специалисти, на служителите в социалната сфера, които са в непрекъснат контакт с уязвими групи от населението (възрастни, хронично болни). Задължителното ваксиниране не би противоречало на никакви човешки права. Правото на личен живот подлежи на ограничаване изобщо и особено в случаите, когато могат да бъдат застрашени здравето и живота на уязвими групи".

Трябва да се преценят и средствата, с които едно такова решение се налага, обясни още Красимир Кънев:

"Налагането на задължение за ваксиниране без оглед на средствата, с които това става, би могло да наруши правото на личен живот. За да бъде оправдано ограничаването на едно основно човешко право, закрепено на конституционно и на международноправно ниво, средствата, с които то се осъществява, трябва да бъдат най-малко рестриктивните за постигане на целта".

Интервюто на Веселина Миланова с Красимир Кънев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логичното действие. "На страната не ѝ..

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56