Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев упражнява цялата власт в държавата през служебния си кабинет, това води до хаос

Даниел Митов: Няма как разговорите за бъдещето на България да са без ГЕРБ

Не виждам как ГЕРБ би подкрепила правителство, предложено от този парламент

Снимка: БГНЕС

"Когато се водят разговори за правителство и за бъдещето на България, няма как да се мине без разговори с нас". Това заяви пред БНР Даниел Митов, депутат от ГЕРБ-СДС и кандидат на ГЕРБ за министър-председател. Той изказа мнение, че останалите политически партии в парламента са се провалили в преговорите за общо управление:

"Ние подадохме ръка, винаги сме били конструктивни и готови за разговор. Няма как да стъпим в тази кал в момента, в която не се спазват никакви правила. Липсата на последователност и неспазването на правилата на демокрацията ни доведоха до тук".

Митов подчерта, че не вижда как ГЕРБ би подкрепила какъвто и да било състав на правителство, което би предложил този парламент.

Митов представи проектокабинета на ГЕРБ-СДС:  Без разговори с нас не може да се върви напред

Даниел Митов върна мандата

ГЕРБ-СДС иска да се върнат и хартиените бюлетини

ГЕРБ повдигна пред Румен Радев въпроса за гражданството на Кирил Петков

"В тежка ситуация сме, предстоят много кризи. Тази тежка политическа криза може да прерасне в икономическа", смята Митов.

Той посочи, че управлението на страната в момента се осъществява от един човек - президентът Румен Радев:

"Той упражнява цялата власт в държавата през служебния си кабинет. Това води до хаос".

Митов заяви, че служебният кабинет работи с полуистини:

"Става ясно, че когато изнасяш непълна информация, няма как да заблудиш за дълго хората. В крайна сметка ще стане ясно, че нищо незаконно и нищо проблемно не се е случило. Това е въпрос на политика, ако някой друг има друг подход и друг начин за управление, да влезе да управлява и да видим до какви резултати ще доведе. ... И за ББР, и за т.нар. авансови плащания за строеж на инфраструктура има ясна политика и тя не е от времето на ГЕРБ, това е практика, който е от преди ГЕРБ да бъде създадена. Става въпрос за съвсем практичен подход при строежа на инфраструктура. Ще има начин да се отговори на всички тези обвинения. Оказва се, че няма престъпления, а е въпрос на подход. Ако аз разбирам правилно, тези авансови плащания са, за да се закупуват материали, с които фирмите да строят".

Според Даниел Митов е нелогично поведението на "Има такъв народ", които подкрепят Румен Радев, а в същото време се обявяват за опозиция.

Слави Трифонов: "Има такъв народ" ще бъде конструктивна опозиция

По казуса с двойното гражданство на министър Кирил Петков, Митов подчерта, че реакцията на ГЕРБ е заради изискванията, заложени в Конституцията, които трябва да бъдат спазвани.

КС образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър

Интервюто на Явор Стаматов с Даниел Митов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище. Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38