Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Шкварек: ИТН са тотално непредвидими, счупиха всички правила

Кирил Петков е много по-естествен лидер на "Да, България" от Христо Иванов

Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" са тотално непредвидима партия, те счупиха всички възможни правила, които е имало установени до момента, как се подхожда в политиката, особено ако си първа политическа партия. При тях решенията са тактически и ситуационни". Коментарът направи в предаването "Политически НЕкоректно" Кристиян Шкварек, представител на Групата на европейските консерватори и реформисти.

"Затова не съм много убеден дали не е възможно правителство с третия мандат, оставям си вратата отворена за едни 20%, да не се изненадаме в последния момент. И досега казваха някакви неща, които седмица или ден по-късно се оказа, че ги обръщат", подчерта той.

Виктория Василева потвърди позицията на ИТН да не участва в преговори

Слави Трифонов: "Има такъв народ" ще бъде конструктивна опозиция

Шкварек, който беше кандидат за евродепутат от ВМРО, коментира патриотичния вот, който не помогна на формациите, разчитащи на него, да влязат в парламента:

"450 хиляди човека има, които са в този сегмент. Те не са твърд електорат и изключително бързо сменят своята принадлежност. Не е вярно, че на тези избори тези хора не са излезли да гласуват. Те гласуваха, но поне 200 хил. от тях бяха взети от формацията на Слави Трифонов. Има патриотична формация, не на дела, а на думи - това е ИТН. С 30 години развяване на байрака и с пеене на песни за Македония Слави Трифонов се заяви като патриотична формация и според социологическите проучвания той изсмука голяма част от патриотичния вот".   

Кристиян Шкварек изказа иронична теза, че Кирил Петков е много по-естествен лидер на "Да, България" от Христо Иванов:

"И двамата са основатели на тази партия, а по някаква причина, която е тайна за обществото и никой не може да разбере, са се скарали и сега Петков е по-близък до Румен Радев, отколкото до "Демократична България". Масово във фейсбук групи от жени са влюбени в Кирил Петков, някаква невиждана истерия. Затова иронично препоръчвам на ДБ, ако искат да се изстрелят към първото място, да сменят Христо Иванов с Кирил Петков, което е невъзможно. ДБ и по-конкретно "Да, България" е лобистки проект на кръг в съдебната система, който си е назначил Иванов за лидер".

Според него има естествени процеси, които дърпат "Демократична България" нагоре:

"Първо - демографският процес. Младите хора стават все по-либерални и за тях стават все по-важни теми като човешки права и екология, всичко, което защитават Зелените и "Да, България". Младите хора ще припознават идните десетилетия това, което в момента е "Да, България" или нейната следваща инкарнация, като тяхната естествена партия". 

Шкварек прогнозира, че "Демократична България" ще бъде изсмукана от "Да, България" и тя ще бъде втора политическа сила, както е във всички източноевропейски държави, където втори са либералните формации и те контролират големите градове: "Така че аз очаквам София да падне при либералите"

"Либералите ще станат втора формация, а срещу тях трябва да израсне нещо голямо консервативно, което да е първата политическа сила. За момента не виждам такова", каза още той.  

Интервюто на Петър Волгин с Кристиян Шкварек в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите от левия спектър търсят обединение и идеи, с които да върнат избирателите

Партиите от левия спектър се събраха, за да видят възможно ли е обединение и с какви идеи могат да върнат избирателите си и да привлекат нови.  Вдъхновени от победата на френските леви отпреди дни, обединени в "Новия народен фронт", и с предупреждението, че интелигентните хора не обсъждат други хора, а идеи, започна дискусията. Представители на..

публикувано на 12.07.24 в 14:53

Медицинският хеликоптер транспортира 16-годишна към "Пирогов" от болницата във Велико Търново

16-годишно момиче в тежко състояние след катастрофа взе медицинският хеликоптер от областната болница във Велико Търново днес към 13:30 часа.  Пострадалата е в тежко състояние и се транспортира до болница "Пирогов" в София. Това е втора спасителна мисия на медицинския хеликоптер от великотърновската болница.  Девойката е пострадала вчера при..

публикувано на 12.07.24 в 14:39

Втори ден гасят пожар край граничното кюстендилско село Преколница

Три екипа на Районната противопожарна служба, десетки горски работници втори ден гасят пожар, възникнал в четвъртък следобед в района на граничното кюстендилско село Преколница.  Първоначална са засегнати около 65 декара частна горска територия, но огънят се разраства.  Освен трите пожарни, на терена са и екип от ДГС-Кюстендил, с..

публикувано на 12.07.24 в 14:11
Красимира Катинчарова

Напусналите ПГ на "Величие" няма да преговарят нито за втория, нито за третия мандат

Депутатите, напуснали парламентарната група на партия Величие обявиха, че няма да преговарят  нито за втория, нито за третия мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Красимира Катинчарова заяви: "Дори и да бяхме останали като парламентарна група, считаме, че нашите 13 гласа няма да бъдат решаващи да бъдем едновременно верни на..

публикувано на 12.07.24 в 14:05

Ивет Добромирова: Етническата карта е политическа дъвка, да не се хващаме за нея

За скърцанията между Доган и Пеевски отдавна се говори, но не очаквах, че ще има такова развитие . Това заяви пред БНР Ивет Добромирова - журналист и пиар експерт. Тя е изключително изненадана от случващото се в партията.  По думите ѝ Делян Пеевски е получил "криле" от политическото си позициониране :  "От добрите сили, които нямаха проблем..

публикувано на 12.07.24 в 14:03

Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Доган, за оказван натиск

Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Ахмед Доган, че са оказвали натиск върху активисти, етнически турци: "Да ги назова поименно: Джевдет Чакъров, Рамадан Аталанй, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Искате ли още? Заплашвали са ги по телефона ето така: "Ти ще предадеш ли нашия етнос? Ти ще предадеш ли..

публикувано на 12.07.24 в 14:01
Министерство на образованието и науката

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 13:58