Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: БСП ще покани за преговори и трите партии на промяната

Крум Зарков
Снимка: Светослава Кузманова

"Конституцията  предвижда третият мандат да не се връчва на кандидат-премиер на парламентарна група, която има една седмица да посочи своя премиер. Авторите на Конституцията в далечната 1991 година са разбрали ,че когато се стигне до третия мандат, това  означава, че обективно има сериозни трудности и трябва да даде възможност на партията, която го получи, да потърси съгласие от групи с по-голяма численост, за да излъчат заедно кандидат-премиер и точно от тази възможност ние от БСП мислим да се възползваме. Днес председателят на парламентарната група Корнелия Нинова и делегация ще вземе мандата и ще започнат преговори, при които надявам се партиите на промяната, т.е. партиите в Парламента извън ГЕРБ  и ДПС ще успеем заедно да излъчим кандидат- премиер  и в последствие и  кабинет“. Това каза за БНР Крум Зарков, народен представител в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание.

В предаването "Преди всички" той допълни, че БСП ще подходи максимално публично и ще покани и трите партии на промяната, които са се заявили като такива в парламента.

"Господин Станислав Трифонов е лидер на най-голямата  формация в този Парламент. Важно е  какво ще каже той. Не мисля, че това ще предпостави всичко", коментира Крум Зарков във връзка с интервюто на лидера на партия "Има такъв народ" Станислав Трифонов по БНТ в петък - 27 август.

На въпрос възможно ли е БСП да включи в състава на своя проектокабинет лица от представените проектокабинети на "Има такъв народ" Крум Зарков заяви:

"Ако това се случи, това ще бъде със съгласието на "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България". Ако те се отзоват на тези преговори, конструктивно в тях ще търсим онези лица, които най-ефективно ще изпълнят политиките, за които вече сме постигнали известно съгласие".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в чешмите за по час през няколко дена. В Майско се подменят близо 3 километра вътрешна водопроводна..

публикувано на 06.08.24 в 11:04

"Зелено движение" започва разговори за осигуряване на демократично мнозинство в следващото НС

Партия "Зелено движение" започва тази седмица разговори с политическите сили в  страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание.  Целта е да се намери изход от политическата криза и да се върне доверието на гражданите в институциите и държавата,  съобщават от партията, председателствана от Тома Белев и Даниела..

публикувано на 06.08.24 в 10:38
Учебно-тренировъчният център за ученици

Измирски учебно-тренировъчен център привлича младите хора

Измирският учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания , привлича все повече български деца с интерес към космоса. Така преди дни Русе посрещна отбора си от деветима представители , които се докоснаха до голямата наука за планетите. Учебно-тренировъчният център за ученици "Space Camp..

публикувано на 06.08.24 в 10:37

ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат за основна цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, информират от пресцентъра на Комисията за финансов надзор. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оценява високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и..

публикувано на 06.08.24 в 10:19

Гърция: Максимални усилия за борба с пожара в планината Славянка

Гръцките огнеборци се опитват да ограничат движението на пожара по билото на планината Славянка, съобщават от Гражданската защита. Гръцките власти съобщават за разширяване на пожарния фронт по билото на планината Славянка. Огънят е преминал отново на българска територия. От гръцка страна се полагат максимални усилия и се действа..

публикувано на 06.08.24 в 10:12
Мария Гусева и Малина Соренко (от ляво на дясно)

Световната седмица на кърменето във Враца

По повод Световната седмица на кърменето във Враца се проведе неформална среща на бременни и кърмещи майки с консултанти от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене".  Домакин на дискусията е регионалната библиотека "Христо Ботев". Малина Сидоренко и Мария Гусева от Враца са част от Националната асоциация "Подкрепа за кърмене"...

публикувано на 06.08.24 в 10:00

Бурята Деби взе четири жертви във Флорида

Най-малко четирима души са загинали в резултат на преминаването на бурята Деби в САЩ, предаде АФП. Стихията връхлетя вчера южния американски щат Флорида. Сред жертвите e 13-годишно момче, което е било премазано от повалено от бурните ветрове дърво. То е паднало върху караваната, в която момчето и неговото семейство живеели в Фанинг спрингс, в..

публикувано на 06.08.24 в 09:54