Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природонаучният музей в Котел е вторият по големина след този в София

Природонаучен музей в Котел
Снимка: Фейсбук.- Христо Симеонов

Природонаучният музей в Котел е свързан с името на неговия основоположник, местния учител-естественик Васил Георгиев (1875-1963). В продължение на 60 години той  е изучавал и събирал различни видове вкаменелости - бозайници, земноводни птици, влечуги насекоми. В него може да се види голяма част от природното разнообразие на Източната част на Стара планина.

През 1981 година по случай честването на 1300 години от основаването на България се открива нова сграда, в която се намира музея. Всички експонати са разделени по видове – насекоми, висши растения, земноводни, риби, безгръбначни, влечуги, бозайници, птици. Представени са в реалната си среда, която обитават и включват редки застрашени видове като черния лешояд, щъркел, видра и много други. Те са разположени на площ от 1000 квадратни метра.

"В музея имаме изчезнали видове, които не съществуват в нашата природа. Това са сивия жерав, стрепет, качулата кукувица. Това са изчезнали видове, които могат да се видят единствено тук“, каза за БНР Илия Илиев, уредник в музея.

Природонаучният музей в Котел е вторият по големина след този в София.

„Софийският също има много експонати. Нашите експонати са 30 хиляди 610 експоната и по-голямата част са във Фондохранилището и сме изложили само около 2700 експоната единствено само тук“.

В музея може да се види императорски пингвин, кайман, кубински крокодил, бруненосец, ецелот, златист фазан.

"В зала "Ботаника" има лечебни растения, ранно пролетни, също така и гъби. От лековитите  растения могат да се видят почти всички видове билки като жълт кантарион, червен кантарион, пелин, волски език. Това са все лековити растения, които ви изброявам".

Работното време  на Природонаучния музей  в Котел е от 8.30 до 17.30. Отворен е в празнични дни.

Повече можете да чуете в звуковия  файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54