Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Промяната в България е възможна и не е толкова трудна

Кирил Петков: С тавана за кредити в ББР сме спрели заеми за 850 млн. лева със среден размер от 50 милиона

Ако човек се влюби в идеята, че е месия, шансът да изкриви нещата е огромен, казва министърът на икономиката

Кирил Петков
Снимка: Силвия Великова

„Много се надявам, че този бюджет ще бъде приет. Всичко друго би било абсолютна безотговорност. (…) Умолявам даже всички политически партии, независимо че явно ще идват избори, да се стегнат и да приемат отговорното решение, че този бюджет трябва да бъде приет, преди да бъде разпуснато това Народно събрание.“ Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков пред БНР. 

„Никой не е говорил с нас“, каза Петков, запитан водени ли са разговори от страна на БСП за участие в правителство. С държавния глава също не са провеждани разговори за включването на Петков в следващ служебен кабинет.

До този момент го играем много екипно в служебното правителство и за мен това би било поемане на отговорност по правилния начин, изтъкна Петков.

„Ако се реши, че това не е най-оптималното, не бих се сърдил на никой по никакъв начин, защото в момента са много динамични нещата, много фактори влияят.“

В отговор на въпрос ако не го видим в следващо служебно правителство, ще прави ли нов политически проект, Кирил Петков коментира:

„Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна.“

За съвместното решение с Асен Василев и Николай Денков да участват в служебното правителство и за евентуално бъдещо продължение той уточни:

„Рамката, в която бяхме, заедно взехме това решение да влезем, беше дадена от президента. (…) За мен това е единствения формат, в който бих влязъл в политическа роля, експертна роля – където имаме обща визия, но как се постига тази визия, имаме пълна свобода и никой не ти вдига телефона, никой не ти казва нещо.“

„През цялото време сме държали комуникация, много продуктивна, но не съм получил нито един път насока – направи това или направи онова“, разказа Кирил Петков за взаимодействието си с президента Румен Радев.

„Оттук нататък единственото, което би ми било интересно, е решението на Конституционния съд. Не съм ходил до Румъния“, уточни икономическият министър по повод спора около канадското му гражданство и полученото в посолството на Канада в Румъния удостоверение от канадските власти.

„Даже няма много какво да се гледа в този сертификат. Това не зависи от канадските власти“, допълни той.

Конституционният съд е единственият, който може да говори по тази тема и трябва да отчете кога българската държава приема отказа за валиден, подчерта Кирил Петков, като нарече казуса „екзотичен“. По думите му случаят с неговото гражданство би отворил вратите за много други българи, които искат да променят страната.

Петков не отчита своя грешка, защото е бил абсолютно убеден, че отказът от чуждо гражданство е валиден. Той потвърди, че към днешна дата няма нито един канадски документ.

Трите партии, които ме атакуваха по този казус, бяха ИТН, ДПС и ГЕРБ, припомни министър Петков.

Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на заеми за 850 милиона лева, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени, подчерта Кирил Петков в предаването „Политически НЕкоректно“. По думите му средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона. Неговата версия е, че със слагането на таван от 5 милиона лева на кредитите от банката засегнати са реагирали.

Петков отказа да назове посредника от ИТН, който е осъществил връзка с него преди срещата му със Слави Трифонов. Той анализира атаката на ИТН, последвала отказа му за участие в кабинета на партията.

„В едно съм сигурен – тази готовност да изкажат всякакви неверни неща, включително и за бизнесите ни, за мен поражда супер много съмнения.“

Има една линия, отвъд която не съм десен човек – 42% от пенсионерите да са под линията на бедност не е ОК за мен, поясни Кирил Петков.

В последния месец само ни вкарват в обяснителни режими, отбеляза още той.

„Ние по два дена в седмицата прекарваме на наказателната скамейка в парламента.“

Христо Иванов си стои много добре като лидер на ДБ, каза Петков и нарече абсурдни евентуални негови лидерски намерения към тази партия.

Промяната в България е съвсем възможна и не е толкова трудна, колкото всеки се опитва да я обясни. Ние като отбор имаме енергията да го направим“, декларира още Петков.

„Когато не се чувстваш сам, като бяла птичка, която едва ли не никой не я разбира, това чувство е много хубаво“, изтъкна той относно Фейсбук групата в негова подкрепа, която наброява над 90 хиляди членове.

„Няма опиум при мен от тази страна. Едно от нещата, които научих – ако човек иска да влезе в политиката, условие номер 1 трябва да бъде, че животът му извън политиката е по-добър, отколкото в политиката. Защото ако дори за момент се влюби в идеята, че е месия, че е невероятен, шансът да изкриви нещата, които трябва да направи, е огромен.“

........

Бележка на редактора: След публикуването на интервюто на сайта на БНР от Министерството на икономиката помолиха за корекция в частта от него, в която министър Петков говори за размера на спрените заеми в Българската банка за развитие. Според Министерството спрени са не "850 заема със среден размер 50 милиона", а "заеми за 850 млн. лева със среден размер от 50 млн. лева".

Инетрвюто с точните думи на министър Петков може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Митев

Как да подкрепим незрящите

Как да подкрепим незрящите - за това разказа в "Нощен Хоризонт" Евгени Митев от фондация "Синергия". По думите му от фондацията имат за цел да изградят 3 D макет на София от бронз. Митев вече 7 години е инициатор на различни проекти в подкрепа на незрящите хора в България. Целта ми е и да ангажирам самите незрящи или хора със зрителни увреждания..

публикувано на 02.06.23 в 15:14

Къде точно е лобното място на Христо Ботев? Къде и кога е загинал поетът революционер ?

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Едно от значимите събития в този ден на почит е Всенародното поклонение в района на величествения паметник на връх Околчица във Врачанския Балкан. Честванията на този ден и на това място, които традиционно събират хиляди българи, имат над 100-годишна..

публикувано на 02.06.23 в 07:15
Д-р Мариана Мандажиева

Д-р Мариана Мандажиева: Наблюдаваме пандемия от алергичен ринит

Повече от един век история на алергичния ринит - това е темата в "Нощен Хоризонт" с гост - д-р Мариана Мандажиева, алерголог в Аджибадем Сити Клиник Младост. Д-р Мандажиева е един от малкото специалисти в България със специалности по клинична алергология и УНГ болести, уникално съчетание , което е в полза на големия брой пациенти със..

публикувано на 01.06.23 в 13:01

Голяма част от музейните образователни програми са насочени към ученици от първи до четвърти клас

Екип от млади учени от Университета по библиотекознание и информационни технологии разработиха проект на тема: „Изследване на съвременни образователни програми на културни институции в България“. Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Соня Спасова. Финансирането е осигурено от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката...

публикувано на 31.05.23 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

В София вече има 4 екипа, които ежедневно линейно контролират трафика . Влизайки в потока от автомобили, установяват нарушители и ги отстраняват от движението. Това обясни пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Иначе по думите му екипите общо за столицата са 15. Контрера уточни, че още..

публикувано на 31.05.23 в 08:49
Доц. д-р Стоян Везенков

Д-р Стоян Везенков: Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи

" Сърцето е диригентът на всички саморегулиращи се системи - сърцето генерира около пет метра в диаметъра електормагнитно поле. Тоест пулсът може да бъде измерен на пет метра с магнитен сензор. Всеки неврон от нервната ни система, включително и в мозъка е потенциал зависима клетка. И сърцето буквално дирижира и променя потенциалите на всяка една..

публикувано на 29.05.23 в 14:27
Екомузей с Аквариум - Русе

Екомузеят в Русе вече с аудио гид

Един от най-добрите съвременни български музеи и русенският Екомузей с аквариум. За хилядите му посетители от 1 юни ще има допълнителна екстра - аудио гид на пет езика - български, немски, френски, английски и румънски език. За да има Екомузея с аквариум в Русе аудио гид, финансова подкрепа е оказало Министерството на културата. Така,..

публикувано на 29.05.23 в 11:40