Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата „АРТ Чародейница” осигурява интересни занимания за деца

Деца от Плевен се забавляват и четат заедно през лятната ваканция

„АРТ Чародейница”
Снимка: Латинка Светозарова

Забавно лято в „АРТ Чародейница” е инициативата на Народно читалище „Съгласие 1869” – Плевен, с която ще се даде възможност на деца от 6 до 12-годишна възраст да се забавляват и четат заедно през лятната ваканция, оползотворявайки свободното си време; както и да се запознаят със свои връстници от други училища.

В „Арт Чародейница“ децата могат да изработят различни предмети, да преживеят емоцията да творят, да събудят творческия дух.

„Ние заедно с народно читалище „Съгласие 1869” направихме тази “АРТ Чародейница“, защото вярваме, че те са едно наше бъдеще. Много ги обичаме и през лятото е хубаво да се занимават децата“, каза за БНР Петя Лакова.

„АРТ Чародейница”   Снимка: Латинка Светозарова

Юлия, която се включва в заниманията посочи, какво ще нарисува.

„Цвете, първо започнах от розовите кръгчета и ги сгъвам половината“.

Царина Цветанова Господинова коментира:

"Сламка, листенце и листата на цветето".

Велиана Лакова допълни:

"Има много весели моменти, моменти на смях. Когато изработваме нещата се забавляваме и си помагаме".

„АРТ Чародейница”      Снимка: Латинка Светозарова

8-годишната Пламена Пламенова Василева сподели:

„Вместо да изхвърлим хартийките, от които сме изработили нещо, можем да изработим  от останалото нещо друго. Ходих на море, четох книги, идвах на занимания".

Хубаво е децата да се събират с деца, да изразяват своята същност и с ръцете си да показват това, което е в душата им“, допълни Петя Лакова.

Снимка: Латника Светозарова

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39