Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Изменението на климата поставя хранителната ни система под заплаха

Снимка: climateka.bg

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова.

"Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за медицински цели, за козметика са тръгнали точно от такива диви роднини, но с течение на времето ние ще сме поставени пред големи предизвикателства като например промяната в климата и нашите културни растения може да не издържат на този климатичен стрес. В тази ситуация на помощ идват дивите родни. Например тези диви роднини понеже са живели в естествени местообитания години наред и са еволюирали са много по-приспособими към трайни засушавания, застудявания и правейки една класическа селекция можем да кръстосаме тези диви роднини с нашите културни растения и да получим нови видовe, които са по-устойчиви към бързо променящите се условия“, каза БНР Радина Калдамукова, магистър по геоекология в Университета в Тюбинген в Германия. 

По думите на Радина Калдамукова дивите роднини се среща в нарушени местообитания във всяка една страна. 

"Навсякъде около нас в много случаи ние си мислим, че са обикновени плевели не им обръщаме особено внимание, но те са там и те се оказват доста застрашени, защото човекът навлиза в тяхното естествено местообитание, урбанизираме, леем бетон навсякъде и по този начин ние ги изтласкваме и нарушаваме техните естествени местообитания.“

В сайта climateka.bg тя пише следното:

Всички модерни култивирани видове са еволюирали от своите диви предци при естествен човешки подбор през определен исторически период.

Последствията от изменението на климата - засушавания и по-широко разпространение на вредители и болести по културите, изправя модерното земеделие пред едно от най-големите изпитания на века и поставя хранителната ни система под заплаха.

Промените в климата не са най-голямото предизвикателство в нашето време, а изобщо в човешката история

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гората.бг търси доброволци

" Гората.бг търси доброволци за засаждане на хиляди дръвчета край София",  съобщи пред БНР Никола Рахнев.  "Тази събота засаждаме още една нова гора от 2000 дървета. 100% безплатно. Досега за 8 години сме засадили над 1,4 милиона дървета. На 23, 30 и 31 октомври ще сме селата Златуша и Росоман, на 15 км от околовръстното шосе на София, след..

публикувано на 21.10.21 в 17:21
Николай Панайотов

Нова екопътека „Крановски скален лабиринт“ в Крайдунавска Добруджа

Днес в село Краново, община Кайнарджа предстои официалното откриване на екопътека „Крановски скален лабиринт“ . Пътеката е създадена от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм и е подкрепена от община Кайнарджа, както и от представители на местния бизнес. Това е поредната устроена екопътека в Крайдунавска Добруджа , след като преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:22

На 4 800 домакинства в СО ще бъдат подменени отоплителните инсталации

До края на седмицата ще стане ясно на колко домакинства в квартал "Бенковски“ в София ще бъдат подменени старите печки с нови. Подмяната ще бъде извършена в домовете, в които има изградена отоплителна инсталация, което домакинствата трябва да направят сами. За сметка на Столичната община ще бъдат само отоплителните устройства...

публикувано на 14.10.21 в 17:06

Туристическите райони - шанс за привличане на туристи

Изтече срокът за общественото обсъждане за промени в закона за туризма, които предвиждат организациите за управление на туристическите райони да станат самостоятелни и да могат да развиват друга стопанска дейност. Промените са предложени от Министерството на туризма и са публикувани на портала за обществени консултации на Министерския съвет, а..

публикувано на 13.10.21 в 15:12

Лесовъди разказват приказки за гората в столични училища

Лесовъди от ИАГ разказват приказки за гората в училищата, каза в "Преди всички" Петя Славчевска, експерт в агенцията по горите. "Това е наша традиционна мисия - да положим семенцето на любовта към гората още в най- ранна възраст. Децата много се забавляват и участват с цялата си емоция и сърце в тези занимания, които им предлагаме по един..

публикувано на 13.10.21 в 13:58
Доц. д-р Елисавета Пенева

Елисавета Пенева: 50% от климатичните промени се дължат на човешката дейност

„Почти всички науки тръгват от Аристотел. Той е бил невероятен човек - химия, биология, почти във всяка наука, ако се заровиш коренът идва от Аристотел. Той е написал първите съчинения за метеорология. Много от явленията, които са били в небето той ги е наблюдавал и описал", каза за БНР доц. д-р Елисавета Пенева, ръководител катедра..

публикувано на 12.10.21 в 19:02
Голям иглен връх в Антарктида

Дойчин Боянов описа в книга пътеките във "Витоша"

"Целият ми живот е минал в тази планина. Аз не се оплаквам, хваля се с това нещо, защото тя ми е дала хоризонта за всичко, което впоследствие ми се случи. Самият този сборник ме прави много щастлив, защото колкото и да си мислех, че познавам планината и няма какво да ме изненада в нея се оказа абсолютно самохвалство от моя страна - напротив..

публикувано на 10.10.21 в 21:32