Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години радиоигра "Деца четат поезия в ефира на БНР"

Тази есен радиоиграта „Деца четат поезия в ефира на БНР“ започва 10-ти юбилеен сезон.  Повече от 400 деца от малки и големи населени места, както и българчета, които живеят зад граница, се включиха до момента в уникалния за радиоефира проект.

В него най-малките слушатели засвидетелстват по свой начин обичта към четенето и българската поезия.

Началото на радиоиграта е поставено на 3 март 2012 г. в ефира на предаването „Закуска на тревата“ по програма „Хоризонт“.

Вече близо 10 години в 7.45 ч. всяка съботна утрин е запазеният час, когато прозвучават вълшебните думи „Заповядай приятелю, ефирът е твой“!

Това са минутите на талантливите деца, които рецитират едни от най-обичаните български стихове и отговарят на въпросите на водещите на предаването „Закуска на тревата“ Светлана Дичева и Валерия Николова.

Първата  участничка е 8-годишната Мариела Найденова Маркова от гр. Лом, която изпълнява стихотворението „Хубава си моя горо”.  

От тогава с партньорството на сп. „Аз съм българче“ и Сдружението за български семейни ценности, традиция и култура "Българче" в ефира с детските гласове на ранобудните участници прозвучават едни от най-обичаните български стихове - „Молива“, „Пчела“, „Училище“, „Аз съм българче“, „Да се завърнеш в бащината къща‘,„Детство мое“, „Отечество любезно“, „Върви народе възродени“.

В проекта със свои участници се включват десетки читалища и училища, както от страната, така и от чужбина.

Регламентът за участие остава непроменен от началото на играта. Записването е лесно – по телефона или на електронния адрес на списание „Аз съм българче“.

Резултатите от предишни турове на играта са на сайта www.bulgarche.eu и във Фейсбук страницата на „Списание „Аз съм българче“. Записите на децата са качени за прослушване на сайта на изданието, където малки и големи могат да гласуват за своите приятели.

И до днес слушателите на Националното радио се радват да чуят гласчетата на малките рецитатори и да се потопят заедно с тях във вълнението на радио дебюта им!

Бъдете с нас и през новия 10-ти юбилеен сезон, когато екипът на „Закуска на тревата“ и сп. „Аз съм българче“ готви приятни изненади за малките участници!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45