Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват жертвите на пътя в Испания през юли и август

Броят на пътуванията в Испания е възстановил нивото си от преди пандемията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

191 души са загубили живота си при пътно-транспортни произшествия в Испания това лято - през месеците юли и август, по данни на Министерството на вътрешните работи. Според органите на реда това е най-ниската цифра от няколко години, въпреки че броят на пътуванията е възстановил нивото си от преди пандемията - а именно 90,8 милиона.

Загиналите сас 11 по-малко от миналата година и с 24 от 2019-а, а ранените са 752-ма.

При обявяването на данните министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка каза, че „тенденцията за намалява на произшествията през последните години е запазена“, но това не бива да ни успокоява. Един ден през юли и пет дни през август не са регистрирани никакви произшествия.

Възможните причини според Марласка са взетите „мерки за ограничение на скоростта“ и използването на дронове при проследяването на спазването им.

Повече са загиналите по второстепенните пътища – 138 души, отколкото на магистралите, където са 53-ма. Най-много са случаите при изходите от магистралите, заради несъобразена скорост и на второ място са челните удари, които са 17 % от общия брой произшествия.

Като тревожен факт бе споменат-неизползването на предпазни колани от един на всеки четирима загинали. По думите на министър Марласка ако са използвали колани, 25 души от загиналите са имали шанс да оцелеят.

С 30% е по-ниска смъртността при мотоциклетистите отколкото през 2019 година, както и при велосипедистите, за сметка на увеличението на смъртните случаи при пешеходците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин.

Председателят на руската Дума: САЩ стоят зад ареста на основателя на "Телеграм"

Съединените щати стоят зад ареста във Франция на основателя и главен изпълнителен директор на комуникационната платформа "Телеграм" Павел Дуров, заяви днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс. Роденият в Русия Дуров бе арестуван във Франция през уикенда, в рамките на разследване на престъпления, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Инцидент в НБУ, има затиснат

Срутване на тавана на аулата на Нов български университет е станало тази сутрин. От МВР обясниха ,че става дума за инцидент при ремонтни дейности. По първоначална информация има затиснат човек. На място са изпратени екипи на пожарната и линейки. От Центъра за спешна помощ в столицата обясниха пред БНР, че екип от медици веднага е..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на електроенергия и за закупуване на изтребители "Рафал" (Rafale), предаде белградската агенция Бета, цитирана..

публикувано на 27.08.24 в 10:13
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои най-тежката за страната му зима. По думите му правителството настоява за разширяването на АЕЦ..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Който държи главния прокурор, държи и ключа към безнаказаността

"Този ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор.До момента този проверен състав на Висшия съдебен съвет е показал, че ако му е дадено нареждане да запази този или онзи, ще го запази, но ако му е дадено нареждане да го опраска, ще го опраска ." Това мнение изрази пред БНР адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки"...

публикувано на 27.08.24 в 10:09
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е част от стратегията за устойчива енергия.  Източноафриканската държава вече генерира около 90 на..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за първия учебен ден родителите изчакват утрешния ден, когато веригите магазини започват промоциите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:57