Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Илчевски: Идеята за съединение продължава да боли от 1878 до 1885 г.

Днешният парламент е един мавзолей на българските надежди

Николай Илчевски
Снимка: Община Пловдив

"Идеята за съединение продължава да боли от 1878 г. до 1885 г.". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски. 

По думите му тази болка е провокирана от декларативния характер на Санстефанския мирен договор, който разпалва надежда за национално обединение, "но е изпразнен от съдържание при положение, че има три предварителни конференции за разпределението на Балканите и на Близкия изток, след като се реши Източният въпрос с Турция":

"Това е голям европейски проблем и нашето Освобождение е част от този голям проблем. Нямало е как да стане този единичен акт - край на войната между Турция и Русия, с всички онези надежди, които са включени. Берлинският договор ясно поставя нещата така, както те предварително са разпределени на трите конференции, проведени много преди да започне войната. И ние губим Одринска Тракия, Западна Тракия и Македония. Ние сме попарени. Това е мъката - народът вижда, че е освободен, но е освободен половинчато. Той е освободен от чужди въоръжени сили в Княжество България и в Източна Румелия, която е васална на Империята. Това е плач, който не стихва със Съединението, а и до 1892-ра година, когато правим първото Българско изложение в Лондон, което искаме да бъде открито на 6-и септември - това е продължението на Съединението, ние не искаме просто да бъдем свободни, ние искаме да бъдем европейци!".

Писателят описа една снимка, правена в онези години на мястото на Централната поща в Пловдив:

"Това е една мера, където чернодрешковци, изпечени от слънцето, стоят и позират, защото фотографът е нагласявал статива си няколко часа. Това са героите на Съединението - чернодрешковци, които излизат от сянката на робството".

В предаването "12+4" писателят Николай Илчевски коментира духа на Съединението в наши дни:

"На днешния български парламент му останал от духа на Съединението само надписът "Съединението прави силата". Това е един мавзолей на българските надежди, той не носи и капка от духа на Съединението. Ние продължаваме да се люшкаме между интересите на великите сили, но няма как да угодим на никой, защото няма как да се угоди на два противоположни свята. Трагедия!".

По думите му трябва дързост, а не "хващане от една за друга пола".

Той сравни народа с като купчина дърва, на които, за да пламнат, име е нужна клечка кибрит: "Трябва водач!", каза писателят и добави, че няма как с административен акт да стане нито едно обединение, нито един възход не може да стане без енергията на народа:

"Нека българите четата и се образоват сами. Нека се обичаме!".

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Илчевски в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22