Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаси се пожар с бензин - това е ситуацията с актуализацията в момента, заяви Дацов

Любомир Дацов: Доста несериозен беше подходът към тази актуализация на бюджета

България тази година ще отбележи може би най-високият си растеж от 2009 година насам, каза финансистът

Снимка: БГНЕС

„ Доста несериозен беше подходът към тази актуализация, имаме тотално сменена икономическа ситуация спрямо началото на годината, когато са правени разчетите на държавния бюджет за тази година. 

През второто тримесечие имаме 9 на сто растяща икономика, трето тримесечие по предварителни данни дори ще имаме растеж над 10 на сто“, коментира в „Преди всички“ предстоящата актуализация на бюджета финансистът Любомир Дацов.


„България тази година ще отбележи може би най-високият си растеж от 2009 година насам. Това означава, че може би ще имаме растеж на годишна база над 5 на сто. Това означава, че трябва да има тотално различен подход към бюджета и вместо да бъде планиран голям дефицит, както беше тази година, трябва да бъде на превишение, за да не бъде стимулирана инфлацията.

Министерство на финансите трябваше да внесе истинска макрорамка с оценка за тази година и някакви приблизителни оценки за следващата.

И на тази база да бъде поставена нова фискална цел, която да отговоря на икономиката, защото в момента това, което се прави се прави е на парче и цялата картина е абсолютно неяснаАко мога да го оприлича - "Гаси се пожар с бензин", което може само да донесе проблеми, а не да ги реши", заяви Дацов.

По думите му не е проблем, че ще се увеличат пенсиите с тази актуализация, но в дългосрочен план това рано или късно ще доведе до дефицити и вдигането на определен тип данъци. Сегашната игра, че някой се прави на" добър" преди изборите, за да даде нещо на хората, в дългосрочен план една такава рискова политика ще доведе до вдигането на данъците за всички", заяви експретът.


Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35