Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8,9 млн. американци остават без федерални обезщетения за Covid пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 11 милиона безработни в Съединените щати няма да получават обезщетения заради Covid-19, след като срокът на спасителните програми, приети от Конгреса, изтече.

8,9 милиона американци вече остават без федералните си обезщетения, които получаваха във връзка с пандемията.

2,7 милиона още ще получават помощ като безработни, тъй като са останали без работа по-късно, но няма да имат федералната добавка от 300 долара седмично.

Не се очаква да подновят и удължат програмата отново. Федералната седмична добавка за американците извън парите за безработица от април до юли  2020 година беше добавка от 600 долара на седмица. След този период Конгресът  удължи срока на добавките, но от края на декември те бяха намалени на 300 долара седмично.

За месец август  са били разкрити едва 235 000 работни места. Това е най-малкото увеличение от януари насам и далеч по-ниско от очакванията на икономистите. А хората, които са засегнати от безработицата, са близо 11 милиона.

Въпреки че в САЩ има рекордните 10 милиона работни места, експертите казват, че не се очаква заетостта да скочи бързо.

Пазарите на труда не показват значително подобрение в щатите, които преустановиха  програмите си по-рано през лятото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23