Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На консултациите между президента и ЦИК за датата на изборите

ЦИК и Радев се съгласиха, че избори 2 в 1 са възможни

| обновено на 08.09.21 в 19:36
Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се консултира с Централната избирателна комисия преди да насрочи новите парламентарни избори. Тема на срещата беше и готовността за президентския вот, чийто първи тур парламентът насрочи за 14 ноември, а евентуалния балотаж - за 21 ноември. ЦИК увери президента, че ще се справи с организацията на избори 2 в 1, ако държавният глава насрочи парламентарния вот заедно с президентските избори през ноември.

От ЦИК обявиха пред държавния глава, че каквото и да бъде неговото решение за датата на парламентарните избори, Комисията ще се справи - както с избори две в едно, така и ако се проведат два вота поотделно - за държавен глава и за Народно събрание. 

Камелия Нейкова подчерта, че от технологична гледна точка е добре да има две седмици между двата вида избори, ако те се провеждат поотделно. В такъв случай ще бъдат необходими още около 2 хиляди машини за гласуване, а на избирателите ще бъде необходимо повече време да упражнят вота си, посочи председателят на ЦИК:

"Ако изборите са 2 в 1 и се гласува с една машина, ще се визуализира възможност за два различни вида избори. Избирателят ще трябва да избира съответния вид избор, да прелисти електронната бюлетина, така че, определено ако изборите са 2 в 1, аз смятам, че ще е необходимо повече време за всеки избирател".

Според Нейкова е по-добре при избори 2 в 1 да се гласува с една карта, за да няма объркване на избирателя, но ще се заложи на информационна кампания, ако това се налага.

След като изслуша ръководството на ЦИК, президентът Румен Радев даде да се разбере, че смята избори 2 в 1 за възможни. Радев поиска да се гарантира, че, ако изборите са 2 в 1, избирателите ще бъдат достатъчно добре информирани за действията, които да предприемат:

"От изложеното от Вас до момента означава, че можем да считаме, че избори 2 в 1 са възможни при един нормален ритъм, при условие че срещнете необходимата финансова и логистична подкрепа от правителството. И навременно обучение, защото за хората ще бъде по-сложно. Хората ще искат да четат внимателно имена. И това време трябва да им бъде осигурено. Ако някой иска да гласува само на едните избори, иска да пропусне другите, също е важно как да се придвижи по-бързо напред или назад ".

Румен Радев посочи още, че има много фактори за компрометиране на избори 2 в 1 и изрази надежда, ако хипотезата стане факт, ЦИК да даде нужната стабилност.

На консултациите депутатът от ГЕРБ  Десислава Атанасова предупреди, че с настоящия Изборен кодекс правата на българите са ограничени. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява да бъде обявено дали машините за гласуване и техният софтуер са българска собственост, както и дали в секциите в чужбина машините ще бъдат обслужвани от български граждани.

Според председателя на групата Десислава Атанасова, настоящият Изборен кодекс трябва да бъде променен, тъй като ограничава правото да се гласува с хартиени бюлетини:

„Ние от ГЕРБ многократно сме поставяли въпроса, че демокрацията дава възможност на гражданите да гласуват по начин, по който те изберат. Демокрацията е да даваш права, а не да лишаваш от права.

Считаме, че последните изменения в Изборния кодекс лишиха от права редица български граждани и затова избирателната активност беше едва 30%. Считаме, че все още има време, особено на фона на липсата на информация, кога ще бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори, парламентът да взема спешни решения".

ГЕРБ  настояват да се броят всички разписки от гласувалите, а не само 5 процентна извадка.

Предстои държавният глава да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори, но няма срок, в който трябва да направи това. Президентските избори вече са насрочени от парламента за 14 ноември, а ако има втори тур, той ще бъде на 21 ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08