Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Ако искаха да издигнат сериозен кандидат срещу Радев, отдавна трябваше да го направят

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Данъците няма да се вдигнат заради повишаването на пенсиите, каза в интервю за БНР бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин, който е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Трябва да се вдигне осигурителният доход, което е в интерес на самоосигуряващите се, защото ще им гарантира по-високи пенсии, посочи той.

Президентските избори не са предрешени, смята Калфин, който обаче изтъкна, че забавянето на алтернативни кандидатури, които биха се изправили срещу Румен Радев, намалява техните шансове.

„Ако някой иска да издигне сериозна кандидатура срещу Румен Радев, отдавна трябваше да го е направил. (…) Не виждам желание в политическите играчи да издигнат силна кандидатура, която да бъде алтернатива на сегашния президент.“

Ивайло Калфин е скептичен за създаването на нов политически проект преди изборите на 14 ноември. Не е логично президентът да застане зад такъв проект, заяви той.

Избори 2 в 1 биха повишили мотивацията на хората да гласуват, каза бившият вицепремиер.

Все повече се отклоняваме от някакъв здрав разум, ентусиазмът все повече намалява, а гневът срещу политиците расте, коментира Калфин в предаването „Нещо повече“.

Ако партиите продължават да играят всеки срещу всеки като във футболно първенство, няма да има правителство, подчерта Ивайло Калфин. Според него формулата на следващия кабинет е задължително коалиционна.  

Имаме поне 20 години история на коалиции и ако не ни харесва как се правят, то не думата „коалиция“ е виновна, а как се правят.“

ГЕРБ запазва шансовете си за участие в бъдещо управление, отбеляза още в анализа си Калфин.

Планът за възстановяване има много принципни, структурни дефекти още от създаването му и те няма как да се подобрят, заяви Ивайло Калфин. Той оприличи процеса на закупуване на велосипед, който се опитваме да превърнем в автомобил.

Според Калфин в настоящия вариант на Плана липсва перспектива.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Графит от Банкси върху разделителната стена във Витлеем

Плюшеното мече от 120 години е любима играчка на милиони хора по света

Най-популярната играчка, поне до преди епохата на електронните игри, беше плюшеното мече. А то навърши достолепните 120 години. В света има над 20 големи музея на мечетата. Периодично се правят изложби на играчки, защото колекционерите по цял свят са няколко хиляди. Една история е завладяла вестникарските заглавия най-напред..

публикувано на 22.09.21 в 19:57

Чрез специално създаден сайт можете да се включите в екскурзии, танци, кинопрожекции

Израелските лекари твърдят, че самотата и чувството за безнадеждност нанасят повече беди върху човешкият организирам дори от Covid-19. Затова общината на Тел Авив- Яфо се е погрижила по някакъв начин да се компенсира почти едногодишното ограничаване на движението по улиците и ограничаване на контактите на пенсионерите и хората от..

публикувано на 22.09.21 в 18:50

Митичните същества - реалност или плод на въображение

Учените наричат силите, които са връзката между видимия и невидимия свят, между познатото и необяснимото, между подреденото и хаоса - "демони" - неземни сили, които най-често със зло се намесват в човешкия свят, а обобщеният термин за научната дисциплина, която се занимава с тях - "нисша демонология". "Терминът нисша демонология е..

публикувано на 22.09.21 в 17:45
Мариус Донкин

Мариус Донкин: Държавността трябва да се грижи повече за духа, за да ни има

Задачата на интелигента е да дава това, което му е дадено, за да не го загуби. Защото това, което му е дадено, ако го запазва, го загубва. Това каза пред БНР директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин. „Вазов е бил един от духовните водачи и е бил поканен на своя юбилей в това Народно събрание за 70-годишнината му и 50 години..

публикувано на 22.09.21 в 10:28
Стефан Дечев

Денят на Независимостта в контекста на съвременните политически събития

На 22 септември 2021   година ще отбележим 113 години от обявяването на Независимостта на България.  "Нормално е да хвърлим мост върху текущата политика. Още повече, че ние се   намираме в година, в която ни предстои за трети път да отидем на парламентарни избори  заедно с президентски. Зависима или независима, по-малко зависима или..

публикувано на 21.09.21 в 20:06
Константин Стаменов - председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Константин Стаменов: Икономиката в България не е подготвена да посрещне ценови шок

"В Европа настана паника, тъй като във всички европейски пазари цените на въглеродните емисии поскъпнаха много. От там  производството на въглища, където все още съществува поскъпна. Цента на природния газ се вдигна много. Хранилищата в Европа на прага на зимния период не са пълни на 100 процента, а от порядъка на  60-70 процента. За България това,..

публикувано на 21.09.21 в 14:56

Дефицитът на чипове – един проблем, много промени

За по-малко от година проблемът с дефицита на чипове ще бъде решен, прогнозира в подкаста „На всяка цена“ изпълнителният директор на Аутомотив клъстера в България арх. Любомир Станиславов . По думите му в Европа вече се изграждат много нови производствени мощности, защото бизнесът е осъзнал, че е по-сигурно да планира доставки от близка..

публикувано на 21.09.21 в 14:31