Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДБОП разби мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

| обновено на 17.09.21 в 12:18
Снимка: МВР

ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения в София. Общо 7 души са задържани, трима от които са лекари. Разследването, което е започнало по сигнал, е водено близо година.

От Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) са разследвали различни председатели на ТЕЛК комисии в столицата.

Вчера през деня е била осъществена и самата операция на ГДБОП, като са задържани трима лекари, които са били председатели на ТЕЛК комисии, както и други четирима души, които са били посредници.

Именно те са водили при лекарите хората, за да бъдат освидетелствани с фалшиви ТЕЛК решения, като затова са били заплащани определени суми.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров:

„Една операция, която се подготвяше и се работеше по нея в продължение на година, в резултат на която във вчерашния ден бяха задържани определен брой лица, свързани с издаване на нелегитимни фалшиви ТЕЛК решения. По този начин се ощетява държавния бюджет с милиони левове“.

По информация на Българското национално радио (БНР) операцията е проведена на територията на три болници в София -  Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София, 1-ва градска и 4-та градска болница.

След като се появи информация, че едно от лечебните заведения, на чиято територия е проведена полицейската акция, се занимава с онкозаболявания, от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология отрече да е имало полицейска акция на нейна територия заради фалшиви ТЕЛК решения. От болницата заявиха:

„Явно става дума за грешка и като резултат на непроверена информация - за объркване в имената на лечебни заведения със сходни функции“.

Посредниците са водили хората при лекарите, като цената се е определяла от социалния статус на човека, който е искал да бъде освидетелстван с ТЕЛК решение. Най-ниската сума е била 1000 лева .

Директорът на ГДБОП – главен комисар Калин Стоянов:

„Въпросните случаи наистина са много. Няма как да изнесем повече информация на този етап. Колегите са проявили професионализъм, постоянство. До последно няма теч на информация....В момента предстои анализ на всички събрани доказателства във вчерашния ден. По случая има образувано следствено дело, по което се работи под надзора на Специализирана прокуратура“.

През изминалата нощ от ГДБОП са разпитани десетки свидетели, повечето от тях са дали показания и пред съдия. А при обиските при време на акцията са иззети големи парични суми.

Работата по разследването продължава. Предстои отново да се разпитват свидетели и ще бъдат назначавани експертизи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48