Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Б.Цеков: Резолюциите на Европейския парламент нямат задължителен характер

Европейският парламент прие резолюция за правата на еднополовите двойки

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казаха през седмицата членове на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представители на Общността. Резолюцията е приета  с 387 гласа „за“, 161 против и 123-ма, които са се въздържали. Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото за движение навсякъде в Европейския съюз. Бракове или регистрирани партньорства в една държава трябва да бъдат признавани във всяка друга страна от Общността.

"Тази резолюция, както и повечето резолюции на Европейския парламент има политически характер, а не задължителен. Тя изразява едно отношение на партиите в Европейския парламент към дадена политика, към дадени аспекти на човешките права, но не носи и не може да носи преки задължения за държавите членки", каза за  БНР Борислав Цеков,  д-р по конституционно право, от Центъра за нова Европа. 

Той подчерта, че въпросът с еднополовите връзки е уреден в Конституцията на България

"Върховенството на Конституцията не може  да бъде нито отменено, нито заобиколено с актове на Европейския съюз.  Има една голяма полемика по тази тема. Бюрокрацията в Брюксел чрез дописване на учредителните договори на Европейския съюз преди година се опита да обяви по съдебен ред чрез съда в Люксембург, че едва ли не правото на Европейския съюз има върховенство над националните Конституции, но това не е вярно и то беше нееднократно категорично отхвърлено от Конституционните съдилища на Германия, Италия  и Полша в това число в определени свои аспекти и от нашия Конституционен съд" допълни в предаването "Хоризонт до за вас" д-р Цеков. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковя файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лейтенант - доктор Деян Йосифов

Деян Йосифов отива за първи път на мисия в Мали

За пореден път Военномедицинска академия изпрати екип на мисия в Мали. За 4 месеца 4-има специалисти ще работят в района на столицата на Мали - Бамако. Операцията се провежда под егидата на ЕС. И е една от малкото останали задгранични мисии за Българската армия. „Мисията е за първи път, за мен е за първи път. Много се вълнувам, защото..

публикувано на 24.10.21 в 17:41

Празник на смилянския фасул ще се проведе в село Смилян на 30 октомври

Конкурсът за "Най-оригинално пано от смилянски фасул" ще се проведе за 19-ти път. Той е част от ежегодния Празник на смилянския фасул, организиран от Народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров 1927" и Кметството в село Смилян на 30 октомври. Заради ситуацията с Covid-пандемията творбите в Националния конкурс ще бъдат приемани до 14 часа на..

публикувано на 24.10.21 в 16:17
Боряна Петрова

Боряна Петрова посвети живота си на научна дейност в САЩ

„Изследвах мухи - това беше с цел да се разбере как се развива зародиша и как се образува яйцеклетката. В Масачузетския институт се занимах и с паразит, който е много популярен, много интересна биология има, казва се токсоплазма. Токсоплазмата предизвиква в човешкия организъм много интересна реакция. Възможно е да промени дори поведението..

публикувано на 24.10.21 в 14:28
Никола Йевтич

Никола Йевтич прилага специален метод за лечение на децата с гръбначни изкривявания

„Аз се опитвам да уча и други кинезитерапевти и физиотерапевти и да давам надежда на децата с гръбначни изкривявания “, каза за БНР кинезитерапевтът Никола Йевтич . Той прилага специален метод за лечение на децата с гръбначни изкривявания. „Постоянно говорим децата да спортуват и това е много важно да засилят мускулите“, допълни за..

публикувано на 24.10.21 в 12:01

Доц. Лъчезар Лозанов съветва всички диабетици да се ваксинират срещу Covid-19

"Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип, тъй   като високата кръвна захар е причина най-често за усложненията при тях, за нарушението в тяхното ежедневие, в тяхната работа и комфорта на живот. Тъй като диабетиците са по-предразположени към развитие на различни инфекции, включително и Covid-инфекции. Тук е..

публикувано на 23.10.21 в 20:31

Необходимо е да се регламентира извличането на полезни изкопаеми в Космоса

Как да бъде регулирано законодателно космическото пространство. Темата за космическото законодателството тепърва ще се дебатира. Компания на Джеф Безос вече праща туристи в околоземна орбита. Илън Мъск даде заявка, че след три години може да приземи хора на Луната. Китай стъпи на Луната и Марс. Русия изстреля актьори, за да снимат филм..

публикувано на 23.10.21 в 17:26
Д-р Руско Петров и Борис Каменов Гецов

Ученици от Плевен научиха нови факти за прилепите

Ученици от Плевен се включиха в образователна инициатива „Нощта на прилепите“, организирана от отдел „Природа" на Регионалния исторически музей заедно с представители на Сдружение "Зелени Балкани“. "Днес сме тук, за да си говорим за прилепите, за това колко са оригинални прилепите как няма нито едно друго такова същество   като т ях, как..

публикувано на 23.10.21 в 15:35