Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нерегламентирани сметища изникнаха за по-малко от месец около Благоевград

Това се случи, след като РИОСВ затвори депото за строителни отпадъци

Нерегламентирани сметища в Благоевград
Снимка: Кети Тренчева

Десетки нерегламентирани сметища изникнаха за по-малко от месец около Благоевград и населените места в общината.  Това стана, след като Регионалната инспекция по околна среда и води затвори депото за строителни отпадъци над село Изгрев, а Басейновата дирекция  разпореди незабавно почистване на дерето, в което се бяха свлекли земни пластове и тонове  боклук от сметището. Кметът на Благоевград Илко Стоянов  обяви действията на екоинституциите за  крайни и тенденциозни,  макар и законосъобразни, тъй като самото депо е незаконно от 2013 година. Такива са обаче над 200 строителни сметища в страната, а  само в областта са  около 20.  Градоначалникът Стоянов  обяви, че ще сезира Европейската комисия, убеден е, че  в Брюксел не подозират какви са мащабите на проблема.

Проблемът с управлението на отпадъците в Благоевград е истинска драма.  Повече от 15 години.  Преди два месеца го наследи новият кмет на общината Илко Стоянов.  И  още преди да разбере  колко  милиони са потънали в нищото и колко милиони висят  като  задължения по тази тема, екоинституциите  сложиха примка на  врата му.  В императивна заповед дадоха едномесечен срок за почистване на задръстеното с боклуци дере над село Изгрев и  затвориха депото за строителни отпадъци. В  сезона на активно строителство и в разгара на ремонтите. 

Дерето беше почистено предсрочно, но депото остана затворено.  Резултатът-  на десетки места  около пътищата, в  града и  селата  изникнаха  нерегламентирани сметища.  Опитите за диалог, намиране на временно решение  и споразумение  с ясно разписани ангажименти от страна на общината  до момента не среща разбиране, коментира за БНР кметът Стоянов:

"Те не ви дадоха време. Регионалната инспекция по околната среда колкото и да се е формализирала и да е спазила този закон създаде огромен проблем, защото в Бглагоевград в момента никнат нерегламентирани сметища, и то не едно или две, а стават 10-15. Не мисля, че съществуването на Регионална инспекция по околната среда е да създава нерегламентирани сметища".

По  думите на кмета Община Благоевград е предприела всички възможни стъпки за трайно решаване на проблема.

Заради  дискриминационното отношение към Благоевград, а и заради  националните измерения на проблема с незаконните строителни сметища кметът Илко Стоянов ще сезира Европейската комисия.

Въпросът със средствата за рекултивация настарите сметища и инвестициите за модерно управление и оползотворяване на отпадъците не беше  случаен.  Публична тайна е, че повечето общини не превеждат средствата на екоинспекциите по закона за управление на отпадъците. А това са пари, които те могат да използват точно за такива дейности.  Дълговете на община Благоевград обаче са толкова големи и от толкова години,  че  вече са прехвърлени като изискуеми от НАП- близо 13 милиона лева, натрупани от 2003 година.  Признанието направи заместник-кметът по финанси Борис  Механджийски:

"От 2011 има задължение Общините да превеждат към РОИСВ отчисления по Закона за отпадъците - член 60, 64. До 2019 година това не  е правено. През 2020 Регионалната инспекция по околната среда и водите решава да поиска парите и тъй като не могат да се платят накуп, ни дава на НАП за принудително изпълнение и в момента това, което дължим е 7 милион 238 хиляди лева".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09
 Емил Спахийски

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници ", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски . "Логиката на един вестник е да има..

публикувано на 20.10.21 в 10:42