Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Салчев: Covid зоните не заменят останалите мерки, а ги допълват

Фармацевтите нямат яснота как да изписват безплатните лекарства за коронавирус

проф. Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

Анексите към договорите на лечебните заведения с НЗОК са изпратени в четвъртък. Те трябва да бъдат подписани, за да се използва механизмът през Covid зоните да се изписват безплатни лекарства за лечение на леките случаи на коронавирус. Това обясни пред БНР управителят на НЗОК Петко Салчев. В момента има разкрити малко над 60 такива зони, съобщи той.

Анексите се подписват от лечебните заведения по желание, а не насила, допълни Салчев.

„Не можем да накараме нито едно лечебно заведение да изпълнява насила тези дейности.“

Това не е заместваща всички останали мерки, а допълнителна мярка, подчерта Петко Салчев в предаването „Преди всички“. По думите му това е допълнителна опция, която позволява пациенти, доказани с Covid, да бъдат наблюдавани и лекувани в домашни условия.

Личните лекари не са изключени от този процес, те могат да издават електронни направления, уточни управителят на Здравната каса.

Снимка: Ани Петрова

Салчев определи Covid центровете като „една хубава идея, която трябва да бъде добре подготвена организационно“.

Касата като платец е готова да посрещне и това предизвикателство, декларира той.

Според Салчев е имало избързване в обявяването на инициативата.

Фармацевтите не са наясно как ще работят, ако при тях дойде пациент с изписани безплатни лекарства след посещение на Covid зона.

„Имаме много кратко писмо от 5 реда, което не дава пълна информация как точно ще се работи с този вид рецепти“, посочва фармацевт в София.

Снимка: Ани Петрова

Засега дефицит за медикаменти няма, но е възможен такъв, ако отново настане паника и започне презапасяване, смята тя.

По стандартната схема лечението на по-леките случаи на коронавирус в домашни условия излиза около 70-80 лева, допълва специалистът.

Няма никаква информация, например от Фармацевтичния съюз, няма никакво официално писмо, изтъква друг фармацевт, който не отчита голямо засилване на търсенето.

„Нито един човек досега не е питал.“

Специалистът заявява още, че информацията, която имат, е само от телевизията.

В Бургас неяснота цари както в аптеките, така и сред пациентите. В града има три обявени за разкрити, но неработещи Covid звена. Зоната в ДКЦ 1 не е била отворена, защото лекарят там се разболял и нямало кой да го замести.

Не функционира и обявената зона в ДКЦ „Св. Георги Победоносец“. В ДКЦ „Ел Масри“ пък работел Covid кабинет, но на 17 септември все още нямало сключен договор със Здравната каса и се чакали указания.

Не е бил синхронизиран и софтуерът за изписване на безплатните рецепти, като това щяло да отнеме време ивероятно ще е факт до края на месеца, обясняват от лечебното заведение пред БНР Бургас.

Повече по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Искра Баева

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и  не е застрашена, ако постигне мир . Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна. Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева. Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем . Русия не може категорично да спечели войната в..

публикувано на 20.04.24 в 11:11