Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Денят на Независимостта в контекста на съвременните политически събития

Стефан Дечев
Снимка: Ани Петрова

На 22 септември 2021  година ще отбележим 113 години от обявяването на Независимостта на България. 

"Нормално е да хвърлим мост върху текущата политика. Още повече, че ние се  намираме в година, в която ни предстои за трети път да отидем на парламентарни избори  заедно с президентски. Зависима или независима, по-малко зависима или независима, отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен. От една страна България е член на Европейския  съюз, а също така е член  на НАТО, съответно на едната организация от 2007, а на другата от 2004  и това членство влече след себе си някакви конкретни ангажименти. Но от друга страна и едното, и другото беше резултат от политически избор на българската политическа класа, която политическа класа взема тези избори и тези външнополитически решения, след като е избрана от българския избирател на редовни парламентарни избори. От друга страни ние виждаме, че продължаваме да бъдем един особен член на Европейския съюз и сме независими както по отношение прилагането на върховенството на закона, така и за високите нива на корупция, независими сме и по отношение на ниските нива на ваксинация в страната“, каза за БНР доц. Стефан Дечев, преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и Софийския университет "Свети Климент Охридски". 

Денят на Съединението на 6 септември и Денят на Независимостта на 22 септември са официални празници от 1998 година.

Той припомни, че дълги години двата исторически празника не са  имала същата тежест в официалния календар, каквато имат след 1998 година.

„Причините са за това в някакъв смисъл са доста прозаични, защото 6 септември освен ден на Съединението е ден, в който политически дейци в Източна Румелия са били свалени от власт и са понесли в десетилетието след това политически последици от това, че са били свалени от власт", допълни в предаването "Нещо повече".

Доц.  Стефан Дечев е завършил история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Амстердамския университет и Централноевропейския университет в Будапеща. Бил е гост-преподавател в Университета Комплутенсе в Мадрид и Университета в Грац.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Виолета Чернодринска

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните

„Дигиталното, онлайн обучение се смесваше и продължава да се смесва с гледането на телефона в почивките -   междучасията  и така децата се оказва, че по 10-12 часа на ден стоят и гледат на лаптопа и таблета, чрез който се провеждат учебните занимания, а в междучасията си гледат телефона и общуват с приятелите си пак по дигитален начин. Това..

публикувано на 22.10.21 в 19:39

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09