Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислав Радев: Поуките са, че в здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата

Снимка: БГНЕС

„Направихме три образователни филма на MyCentury,  свързани с ваксините в миналото, като желанието ни не е свързано с това да подтикнем хората да бъдат ваксинирани, а да започне разговор какво е било в миналото и какво е сега“, посочи в „Хоризонт до обед“ Велислав Радев, журналист, работил дълги години във ББС, автор на няколко онлайн образователни филми, свързани със здравни кризи.

„И така, когато видяхме, че има фонд „Активни граждани“, по който могат да се правят проекти, свързани с поуките от пандемията и за пандемията и за една нова България, започнахме да работим по тази тема.

Имаме епизод за здравната кампания за противотуберкулозната ваксина БЦЖ през 80-те. Ползвали сме архивите от Националната филмотека и Студия Време.

Тогава не е имало никаква съпротива към ваксините срещу туберкулозата“, каза Радев.

„Очевидно е, че днес няма кампания, няма ясни послания, очевидно е, че днес закъсняваме. А в тези филми от миналото се вижда, че тези кампании са правени от най-добрите професионалисти, постигат целите си и спасяват общественото здраве. Чудно е как днес общество с граждански свободи не успява да ги балансира с обществения интерес?


Поуките са, че трябва да има образование, че образованието трябва да бъде на ниво, че трябва да се вслушваме в експертите. Това което днес липсва - оценките на експертите останаха на по-задно ниво, затова се стига до тези бройки заразени. И поуката е, че при здравни кризи трябва да се оставят лекарите да си вършат работата, политиците да си вършата своята работа, да се финансират здравеопазването и да се вземат ясно решения", посочи още Велислав Радев.

"Ние също работим с продукти на Радев и ползваме техни филми за на