Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отпуснатите 60 милиона лева за сектора авиация не помагат на бранша

Снимка: БГНЕС

Авиационният бранш изпрати до институциите, включително и до президента призив, че е подминат от помощите за Covid-19. Те смятат, че между двете четения на актуализацията на бюджета са били променени условията за финансиране, без това официално да е съгласувано с представители на сектора. От Асоциацията на Българската авиационна индустрия казват, че осигурените 60 милиона лева за погасяване на задължения към банки, оперативен лизинг и други са от добрия им период преди 31 декември 2019 година.
Анелия Маринова   Снимка: личен архив

"Поводът за писмото беше тази изненадваща промяна в критериите за разпределяне на държавната помощ за бизнеса. Ние месеци наред се опитваме да договорим някаква финансова подкрепа за авиационния бранш, който в световен мащаб е сред най-пострадалите сектори като резултат от коронакризата. След много срещи с министерството на  финансите, министерството на транспорта  беше определена първоначално една сума от 30 милиона лева. В процеса на обсъждане и гласуване на проектозакона в Народното събрание между първо и второ четене е взето решение сумата да бъде 60 милиона лева, т.е. цялата сума, намираща се по сметките на Летище София да бъде отделена в помощ на въздушния бранш, но изненадващо критериите, които са записани отнасят тази помощ към плащане на задължения към края на  2019 година", каза за БНР Анелия Маринова – представител на Асоциацията на Българската авиационна индустрия и на един от превозвачите..

По думите ѝ това означава, че държавата отпуска средства на авиокомпании, които да покрият свои задължения, възникнали в предковидната 2019 година.

„Проблемите в сектора започнаха в началото на 2020 година,  тя беше катастрофална и на практика така записани критериите в закона дават възможност на авиокомпании, които по някакви търговски ли други причини са натрупали задължения към края на добрата 2019 да покрият тези задължения, но по никакъв начин не помага на бранша за всичко, което се натрупа и което доведе почти до фалит по-голяма част от фирмите в сектора“.

Асоциацията настоява тази помощ да бъде отнесена към реално настъпилите драматични последици, които са в рамките на 2020 и 2021 година.

.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09
 Емил Спахийски

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници ", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски . "Логиката на един вестник е да има..

публикувано на 20.10.21 в 10:42