Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силистра - най-северният север

Емблемата на Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

За мнозина Силистра е непозната част от България, а онези, които все пак са я посещавали – определят местоположението ѝ като най-северния север, използвайки едноименния роман на Стефан Поптонев от 1975 година.

Граничи с Румъния и по вода, и по суша – нещо, което малцина знаят.

За Силистра казват още, че не е град, покрай който ще минеш напът за другаде. Силистра е град, за който трябва да си тръгнал специално, отдалечен от столицата на близо 500 км и магистрала в тази посока няма.

А всъщност Силистра е древен град, обитаван от хилядолетия с оставени от различни цивилизации отпечатъци.

Пъстра картина, преплела в едно култура, история и природа.

Силистра е град, разположен върху Архитектурно–археологическия резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра”.

В Силистра е запазен и Дворецът на раннохристиянските епископи на града, от V – VI век. Намира се зад сградата на полицията в града.

Силистра тази година отбеляза 161-вата годишнина на катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. Единствен за града. Строителството е започнало през 1857-1858 г., но окончателното завършване и освещаване е през 1860 г. Издигнат на мястото на друга старинна църква, на името на Св. Георги, затова и сега освен престол на Петър и Павел в църквата от дясната страна има втори престол в чест на светеца. Днес в храма се пазят мощите на един от дванайсетте доростолски мъченици – св. Дасий, които при идването си в България специално за Силистра донесе Папа Йоан Павел Втори. Храмът е построен от майстор Стойку от Дряново. Първите икони на иконостаса са рисувани от зограф Теодосий от Трявна, известен като зограф Досьо Коев. По-късно, след Освобождението, иконите са сменени с други, изработени в Одеса.

снимка: Незабравка Кирова
Догодина ще бъдат отбелязани 130 години от строителството на сградата, в която днес се помещава Художествената галерия на Силистра. Някога обаче тя е била строена за Педагогическо училище за подготовка на учители по селата, подобно на тези в Лом и Кюстендил. В годините на румънската окупация в нея се е помещавала Префектурата, а по-късно е било събрано и цялото румънско административно управление на града. За известно време след освобождението 1940 година е била и Исторически музей. Днес в галерията има ценни оригинали на творци като Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев.

В Силистра е запазена и единствената османска оръдейна крепост на Балканите от средата на 19-и век. Интересна е и експозицията в Етнографския музея в града, където се пазят над 3 000 текстилни единици.

Дунавският парк на Силистра - където всеки гост има възможност да бъде докоснат от вълшебните лъчи на залязващото слънце, обгърнат от зелена тишина, е един от най-старите, а може би дори и първи обществен парк у нас.

В близост до Силистра е и Биосферният резерват „Сребърна“, известен с колонията от къдроглави пеликани.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нешка Робева и Йордан Нихризов

Политически анализ от Нешка Робева и Йордан Нихризов

"От друга страна една такава грозна кампания се води, в която всеки е срещу всеки, но излиза един благ човек и казва - "Аз ще пледирам за единство", каза за БНР Нешка Робева, известна българска състезателка, по-късно треньорка по художествена гимнастика и хореографка, заслужил майстор на спорта, заслужил треньор. Мнението ѝ е във връзка с..

обновено на 16.10.21 в 20:46
Хавиер Качо Гомес

"Приключенията на Пити на Антарктида" - увлекателен разказ за куче порода хъски

В книгата си "Приключенията на Пити на Антарктида" Хавиер Качо Гомес предлага увлекателен разказ за преживяванията си с кучето Пити - порода сибирско хъски.   "На Антарктика е имало много кучета, но по едно време ги забраниха, защото се оказа, че там могат да пренасят болести, да предадат болести на антарктическата фауна - на..

публикувано на 16.10.21 в 16:46

Д-р Михайлов: Хронично болните трябва да се ваксинират задължително

Covid-инфекцията би могла да бъде много опасна за хората с хронични заболявания, каза за БНР д-р Васил Михайлов от имунизационния център на Александровска болница в София. "За тях със сигурност трябва да се погрижим и да бъдат ваксинирани първи, тъй като те са най-застрашени от това заболяване. Ваксините ги имаме и това е най-добрата..

публикувано на 16.10.21 в 12:01
Д-р Наталия Маринова, ревматолог

Д-р Наталия Маринова: Голямата честота на артритите се дължи на променения автоимунитет

„Атритът е възпалително заболяване на ставите и той включва   огромна група разнородни заболявания в зависимост от тяхната локализация в скелета, защото ставите са много в човешкото тяло и в зависимост от това ние разделяме артрита на различни групи", каза за БНР д-р Наталия Маринова, ревматолог в университетската многопрофилна болница за..

публикувано на 15.10.21 в 20:22

Безплатните ваксини срещу грип все още не са доставени на личните лекари

Специалисти предупреждават, че се очаква грипна вълна, наред с пандемията от Covid-19. Здравното министерство е осигурило 230 хиляди безплатни дози по Националната програма по ваксинопрофилактика. Те обаче още не са стигнали до кабинетите на личните лекари. Безплатните ваксини срещу грип все още не са доставени на личните лекари. Списъците със..

публикувано на 15.10.21 в 17:28
Дом-паметникът на връх Бузлуджа е най-популярният обект за Dark tourism

Министър Минеков: Ремонт на паметника на Бузлуджа ще струва около 35 милиона лева

„Нещата са много по-голям проблем и аз се надявам скоро да имаме Народно събрание, където ще предложа комисия по въпроса за така нареченото дисонантно или противоречиво национално наследство в монументалното изкуство и дори в архитектурата. Една комисия трябва да прецени кое е история   и кое носи лошия спомен. Има паметници, които не отговарят..

публикувано на 15.10.21 в 14:58

Анна Стоева показва домашното насилие в свои фотографии

Изложбата "Вещи безценност" показва снимки на личните предмети на жени, убити от партньорите си. Фотографиите можете да видите на оградата на Британския съвет - на ъгъла на улица "Кракра" и "Оборище" в София. Изложбата е част от проекта "Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България" на Българския хелзинкски..

публикувано на 15.10.21 в 12:40