Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Чиловите дни в Славейно почетоха паметта на проф. Константин Чилов

д-р Тотко Найденов
Снимка: Георги Нейков, БНР

 

"По традиция в съботен ден точно в 12 часа откриваме традиционните Чилови дни, които създадохме през 1998 г. с подкрепата на Лекарския съюз и на Министерството на здравеопазването, като преди бяха много по-многолюдни тези Чилови дни. Идваха много колеги от цялата страна, но вече са малко по-редуцирани. Преминават въпреки всичко много тържествено благодарение на кметското настоятелство на село Славейно", каза за БНР д-р Тотко Найденов, който организира Чиловите дни в смолянското село  Славейно.

Тази година с наградата "Проф.Чилов" ще бъдат удостоени двама души - проф.Атанас Кондурджиев, който е интернист, кардиолог и нефролог в Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София и проф. Марияна Мурджева - микробиолог, която е директор на Медицинския университет, началник на Катедрата по микробиология. Тази награда се дава от името на здравния министър, председателя на Лекарския съюз, председателя на БАН, от вестник "Български лекар" една грамота, която е морална награда.

"Искам да кажа няколко думи за проф. Чилов, който умира съвсем млад - 57-годишен, но никой български лекар не е оставил толкова трудове научни като него. Той е писал по всички области на вътрешната медицина, абсолютно всички - кардиология, пулмология, гастроентерология, хепатология, нефрология, хематология, еднокринология, храненето, и е създател на Българската академична лаборатория. Повече от трудовете му са на немски, той е завършил във Виена. За съжаление умира твърде млад, без да остави поколение и честваме неговото дело и неговата памет. На тази среща ще призовем нашите сънародници, които са преболедували от Covid-19, които са прекарали лъче и химиотерапия по някое онкозаболяване, които са под стрес, че най-доброто място за възстановяване и укрепване на здравето са Родопите, с техния отрицателно йонизиран боров въздух, с питателната им калорична и здравословна храна, и с най-слънчевите хора, които аз познавам", допълни в предаването "Закуска на тревата" д-р Тотко Найденов.

Той съобщи, че е изпратил писмо до МС, в което предлага правителството да отпусне стипендии на сирачетата на лекари, починали заради коронвируса.

"Те са като бойци загинали на фронта за защита на отечеството, нямам засега отговор. Все се надявам, че бъдещото постоянно правителство ще вземе предвид. Това са съвсем малко деца, които заслужават подкрепа от държавата, защото бащите и майките им са загинали като войници на фронта. Казвам го без преувеличение. Става като празник за цялото село. И от околните села идват хора, но този път сигурно ще се държим на разстояние, няма да се ръкуваме, но най-важното е, че ще почетем делото на проф. Константин Чилов“.

Цялото интервю можете да чуете  в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Златарева: В 10 общини изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение

"В 10 общини на територията на три области ние изпълняваме проект в подкрепа на деца в уязвимо положение ", каза пред БНР Мария Златарева , директор "Политика и програми" в УНИЦЕФ - България за проекта - "Европейската гаранция за детето - реалност за децата в България: Гласът на младежите". "Този проект е нова инициатива на ЕК,..

публикувано на 22.10.21 в 11:21

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09
 Емил Спахийски

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници ", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски . "Логиката на един вестник е да има..

публикувано на 20.10.21 в 10:42