Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-лидер на британските лейбъристи не се извини, след като обиди консерваторите

Анджела Рейнър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър не пожела да се извини за думите си, че управляващите консерватори са "отрепки". Лейбъристката партия провежда годишния си конгрес, на който между другото беше подкрепено и предложението на Киър Стармър за промяна на правилата за избор на лидер в бъдеще.

Анджела Рейнър предизвика истински фурор с изявлението си, че консерваторите са "хомофобски, расистки и женомразки отрепки". Лидерът на партията Киър Стармър се дистанцира от нейното становище, но в неделя Рейнър заяви, че твърдо застава зад думите си. Тя отбеляза, че коментарът ѝ е направен на "същия уличен език, с който се изрязява работническата класа от нейния роден север". Рейнър допълни, че би се извинила само ако Борис Джонсън се извини за негови предишни коментари, които са именно хомофобски, расистки и женомразки, като например този, че "мюсюлманките, носещи бурки, изглеждат като пощенски кутии". 

На самия конгрес, който се провежда в Брайтън, бе гласувано за промяна в правилата за избор на лидер. Предполагаше се, че предложението на Стармър да се дава по-голямо участие на депутатите за сметка на членската маса, няма да бъде одобрено, но след промяната на мнението на един от водещите профсъюзи 53%. От делегатите гласуваха с "да". На конгреса освен това беше подкрепена и независима процедура за разглеждане на жалби за расизъм, след като партията понесе много критики, свързани с антисемитизъм, през последните години. Киър Стармър заяви, че промените са голяма стъпка към спечелване на общите избори от лейбъристите, които вече губят четири поредни гласувания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Британският премиер Борис Джонсън

Борис Джонсън не очаква бърза сделка за свободна търговия със САЩ

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с американския президент Джо Байдън в Белия дом. Джонсън призна, че не очаква бързо сключване на двустранна сделка за свободна търговия. Борис Джонсън пристигна в понеделник в Америка за срещата на..

публикувано на 21.09.21 в 11:14
Борис Джонсън с призив за мерки срещу климатичните промени на Общото събрание на ООН, 22 септември 2021 г.

Борис Джонсън: Време е да се справим с климатичните промени

Време е човечеството да порасне и да се справи с климатичните промени, заяви британският премиер Борис Джонсън в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Обръщението му предшества срещата на високо равнище за климатичните изменения, чийто домакин в..

публикувано на 23.09.21 в 10:15
Борис Джонсън в парламента

Борис Джонсън направи промени в състава на правителството си

Британският премиер Борис Джонсън извърши серия от промени в кабинета. Трима министри бяха уволнени, а министърът на външните работи Доминик Рааб свален от поста и преназначен като министър на правосъдието. С най-голямо нетърпение се..

публикувано на 15.09.21 в 19:11

Борис Джонсън спечели подкрепа за плана си за реформа в социалните грижи и здравеопазването

Британският премиер Борис Джонсън спечели подкрепата на депутатите в Камарата на общините за спорния му план за реформа в социалните грижи и здравеопазването. Но въпреки очакванията на премиера чрез завишени данъци да осигури за 3 години 36..

публикувано на 09.09.21 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Лавров нарече "игра с огъня" разговорите за използването на ракети Storm Shadow по цели в Русия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече "игра с огъня" и "шантаж" разговорите за използването на доставените на Украйна ракети Storm Shadow по цели на територията на Русия, съобщава Ройтерс: "Играта с огъня, а те като малки деца си играят..

публикувано на 27.08.24 в 21:18
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024 г.

Украйна разширява контрола си над руската Курска област

Украинците разширяват контрола си над руската Курска област и вече владеят почти 1 300 квадратни километра със 100 селища, твърди украинският главнокомандващ Олександър Сирски. Руското командване обаче трупа още сили срещу ключовия град Покровск в Донбас...

публикувано на 27.08.24 в 21:03
Делян Пеевски

Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния..

публикувано на 27.08.24 в 20:03

Насрочено е заседание на Съвета "НАТО-Украйна"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета "НАТО-Украйна" на ниво посланици на 28 август по искане на Украйна, съобщи „Гардиън“. Новината идва ден след най-мащабната..

публикувано на 27.08.24 в 19:53

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас"

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас" при атаката над Израел на 7 октомври миналата година, съобщава Ройтерс.  52-годишният Каид Фархан Алкади е бил изваден от тунел в южната част на Ивицата Газа при сложна спасителна..

публикувано на 27.08.24 в 19:44
Фридрих Мерц

Фридрих Мерц обвини Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия

Лидерът на германския опозиционен Християндемократичен съюз (ХДС) Фридрих Мерц обвини канцлера Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия и миграционната политика му се изплъзва. Той заяви, че Германия трябва да обяви извънредно положение по..

публикувано на 27.08.24 в 19:13
Васил Терзиев

Кметът на София ще възложи проверка на всички покривни конструкции с фотоволтаични инсталации

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община..

публикувано на 27.08.24 в 19:06