Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК създаде специална платформа foodprogram.redcross.bg

Платформата ще улесни тези, които имат право да получат пакет с храна

Служители и доброволци на БЧК раздават пакети с храна
Снимка: БЧК

БЧК създаде специална платформа foodprogram.redcross.bg, която е прикачена към основния сайт на организацията, за да улесни тези, които имат право да получат пакет с храна по Оперативната програма за храни на ЕС. Всеки потребител може да направи справка по ЕГН дали е превиден да получи пакет с храни.  БЧК започна раздаването на храни от 20-ти септември. Хранителни пакети ще получат над 314 000 души. Всеки пакет съдържа 15 вида храни, сред които захар, брашно, консерви и риба. Раздаването на храните ще продължи до 19-ти ноември.

„Агенцията за социално подпомагане изготвя списъците, по които Българският червен кръст предоставя храната на много уязвими граждани като тази година тази храна ще достигне до над половин милион български уязвими граждани, което е сериозна помощ за всички особено в есенно зимния период и това ще включва 15 вида  храни, които са продукти от първа необходимост – брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр и 9 вида консерви, които могат да бъдат консумирани веднага без да е необходимо тяхната допълнителна обработка и приготовление“, каза за БНР заместник-генералния директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

Служители и доброволци на БЧК раздават пакети с храна   Снимка: БЧКН

По думитe ѝ за първи път ще се раздава малък и голям пакет.

"Разликата, е че малкият пакет е за двучленно семейство -17 килограма и половина, толкова тежи. Всички 15 вида продукти са включени, но в различно количество. Големият пакет е за тричленно семейство и нагоре".

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 временни пункта в цялата страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56

Вино Сокай и жива бира с чубрица в Трявна

Трявна предлага удоволствия и изкушения, които се простират далеч извън клишето на културния туризъм на малкия възрожденски град.  Тук можете да опитате специа лна селекция вино, произведено в Трявна и специална бира, направена в Трявна. Виното има серия Сокай , посветена на уникалния  женски накит, заради който тревненки са ходели с високо и..

публикувано на 12.08.24 в 15:30
Изглед от Петково

В Родопите тръгват "По стария път на керваните за Беломорието"

"По стария път на керваните за Беломорието" е излет, който правят днес жителите на село Петково и околните села в Смолянско. Местни жители и гостите им вървят по пътя на своите предци, който ги е свързвал преди повече от 500 години със земите на Беломорска Тракия. Много занаятчии, овчари и търговци са изкарвали прехраната са своите..

публикувано на 11.08.24 в 18:24