Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР започна работа по първия Национален план за действие за борба с антисемитизма

Зарица Динкова: У нас не се наблюдават екстремни антисемитски прояви

Снимка: mfa

Министерството на външните работи започна работа по проект за изработване на първи Национален план за действие за борба с антисемитизма.

Планираните дейности са част от поетите от страната ни ангажименти за открити дебати и задълбочени изследвания по историята на Холокоста и за противодействие на прояви на исторически ревизионизъм, ксенофобия и антисемитизъм.

Проектът „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“ е финансиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Той обхваща период от 24 месеца и ще бъде изпълнен съвместно с двата института към министъра на външните работи - Дипломатическия институт и Държавния културен институт, както и с партньори от Норвежкия център за изследвания на Холокоста и малцинствата.

„България не е изолирана, но за щастие у нас не се наблюдават екстремни антисемитски прояви, зачестили последните години в цяла Европа“, каза пред БНР Зарица Динкова, заместник външен министър в двата служебни кабинета на Стефан Янев.

„За съжаление, отива си поколението, чиято мъдрост беше изградена върху ужасите на двете световни войни, поколението на здравия разум, което знаеше и нямаше избора да не научи ценността на компромиса и това поколение на държавниците съгради общата ни Европа.

Трябва да компенсираме тази липса като работим, за да не се повторят ужасите, които сме преживели през миналия век“, посочи в "Хоризонт до обед" още Зарица Динкова.

В рамките на проекта са предвидени дейности като проучване и анализ на обществените нагласи към антисемитизма в страната, създаване на изследователска мрежа по въпросите на Холокоста и антисемитизма, публикации и научни форуми, културни и образователни събития.  В дейностите ще бъдат включени широк кръг от експерти по разглежданите теми.

Откроявайки уроците от драматичната история на Холокоста, проектът ще цели да утвърди и днес ценностите на българското общество за толерантност и уважение към всеки човек.

"Държавите членки назначиха и национални координатори за борба с антисемитизма.  Аз в момента изпълнявам тези задължения. Именно чрез проекта по изработването на националния план ние ще видим какви мерки са необходими, за да бъдат включени в останалите ни стратегически документи за борба с антисемитизма и в подкрепа на изпълнение на ангажиментите на България като член на ЕС и Международния алианс за възпоменание на Холокоста", поясни още заместник-външният министър Динкова.

"Типът пропагандна за възраждане на антисемитизма не е изолирано явление. От нея страдат много държави, затова е изключително важно да работим заедно. Следващата седмица ще участвам на международен форум - "Помни и действай" - за възпоминание и борба с антисемитизма. Затова е важно да не замитаме проблемите, защото популизмът използва тази тема по изключително грозен начин", каза още Динкова.

Националният план трябва да заложи мерки в съответните национални стратегически документи, а чрез членството на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста - да даде възможност да се открои уникалният опит и наследство.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За нуждата от вяра извън политическите страсти

Политически совалки, шоу програми и материален лукс владеят ежедневието днес, но имами ли време за ближния, за другия до нас, готови ли сме да дадем, преди да вземем? -  За християнското учение в съвременния живот говорим с две дами, посветени на богословието в думи и багри. Марина Йорданова е иконограф и член на Българското..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39