Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на семейство бедуини в пустинята Негев

Айша
Снимка: Феня Декало и Искра Декало

Кореспондентите на БНР в Израел Иска Декало и Феня Декало се срещнаха случайно в пустинята Негев с бедуинско семейство. Опитите им да разговарят с възрастна жена се оказаха неуспешни, тъй като според местните обичаи жена на може да разговаря с непознати, та били те и жени. Те успяха да разговарят с най-големия ѝ син Ибрахим Абу Алдон:

"Майка ми се казва Айша. На около 80 години е. Когато се е раждала не са записвали точната година на раждане на момичетата. Омъжила се е сравнително късно - на около 25 години. Дядовците ни са си дали дума да се сродят, но баща ми дълго е събирал парите, които да плати на баща ѝ, за да я вземе за невеста. При нас има възможност да имаш до 4 жени, но майка ни беше единствената жена на баща ни. Родили са им се 7 деца - 4 момчета и три момичета. Аз също имам само една жена, но брат ми - две. Втората се води „самотна майка“, въпреки че всичките ѝ деца са признати от брат ми“, каза за БНР Ибрахим Абу Алдон.

Докато е живяла при баща си, майката на Ибрахим Абу Алдон е била козарка.

„Освен да се грижи за стадото, тя е научила и много за лечебната сила на тревите в пустинята. И сега идват при нея хора от близо и далеч да ги посъветва как да се отърват от болежките си. И с тях разговаря чрез нас. Не, аз не съм консервативен, дори съм много либерален, защото можеше въобще да не разговаряме с вас. Но при всички случаи бихме ви приели и напоили, и нахранили, а ако имаше буря- бихме ви дали и подслон. Законът за гостоприемството е железен. За това разказва и една наше притча: Бедуин имал най-бързия кон в Негев и мнозина му завиждали за него. Веднъж в шатрата му пристигнал непознат. Според законите на гостоприемството бедуинът му дал подслон, въпреки че бил предупреден, че този човек ще се опита да открадне бързия му кон. Затова цяла нощ не спал да го варди. Така било и на втората нощ. А на трета, въпреки че бил до коня си, на разсъмване задремал. Събудил се от тропота на отдалечаващия се кон. Той се метнал на  коня на съседа си и препускал след него. Почти бил настигнал крадеца, когато той се обърнал и му казал. „Ти може и да успееш да си върнеш този кон, но ако ни настигнеш, той вече няма да е най-бързия в Негев. При всички случаи го губиш“, допълни Ибрахим Абу Алдон.

Според обичаите, за всяко добро, дори най-дребното, трябва да благодариш от сърце.

„Наистина носията на майка ми е красива, но според вас, твърде плътна за тази жега. Но при нас се казва „и зиме и лете дрехата ти те пази от природата“. Не случайно, въпреки жегата ви гостихме с горещ чай. Така по-малко се чувствува горещината. Тези шевици ги е везала сестра ми. На всяка възраст, дрехите трябва да са други. Всеки бод от шевицата разказва за майка ми, но вие не умеете да „прочетете“ „написаното„ от сестра ми. Местните хора го четат. До преди половин век, бедуините са имали само по едно име, но са казвали от кое племената са и от чий род. Това е било достатъчно“.

Ибрахим Абу Алдон коментира, че модерността доста е изменила бита им.

„Например, аз съм ходил войник и стигнах до определено ниво там. Правителството ни предлага да живеем в селища, но дворът, колкото и да е голям, не може да стигне за пашата на овцете, козите и камилите ни. За нас, и познатите държавни граници са условни. Придвижваме се от един към друг район на паша в пустините от целия регион. Местата, отредени за нашия род, са се предавали от баща на син. През зимата, все пак, отсядаме за кратко в свои си къщи с ток, течаща вода, с хладилник и телевизор. Сега освен камили и коне си имаме пикапи в системата 4Х4. Всички сме с мобилни телефони и където има покритие, можем да говорим с близките си, и да се съветваме с Google. За децата ни, той все повече, измества вечерните приказки. Нашите приказки са повече за животни. Никога не плашим малчуганите с хора“.

Интервюто можете да чуете и в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30