Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо в България протоколът за лечение на Covid-19 не е задължителен

Снимка: Кети Тренчева

В разгара на поредната Covid-вълна България продължава да стои на първите места по смъртност в Европа и на последните по ваксинация. Оказа се, че най-авторитетните здравни институции и организации разполагат с модерен справочник, който е и утвърден протокол за най-ефикасно лечение на коронавируса, но не се прилага масово просто защото не е задължителен. 

Справочникът, който е и интерактивен, за диагностика и лечение на Covid-19 е факт от девет месеца. Негови автори са трима лекари, а двама от тях са хирурзи в благоевградската болница. 

Димитър и Георги Димитрови, баща и син, са специализирали в Израел, Германия, Англия и САЩ. Повече от година отделението им работи и като ковидно. Запретват ръкави и проучват най-добрия опит от държавите, постигнали безспорни резултати в битката Covid-19. 

д-р Димитър и Георги ДимитровиМесеци наред те систематизират научните публикации и ги свеждат до най-важното - в 60 страници на хартиения справочник и много по-подробно в дигитален вариант

"Това е западният опит, извадена е есенцията. Който използва това, смъртността е доведена до минимум. В справочника има кога и в каква фаза какви лекарства да се дават, колко дни. Има вградени алгоритми, които помагат с обективизирането на триажа на болния... БЛС издаде над 5000 екземпляра. Опитаха да се популяризира. Но има колеги, които не са чували за него. Справочникът е създаден безвъзмездно", споделят д-р Димитър и Георги Димитрови. И допълват: 

"Написали сме цял списък от лекарства, които не се използват. Бяхме провокирани от факта, че в България се изписват много хранителни добавки на много високи цени". 

Въпросът защо приетият в националния план за лечение на Covid-19 протокол, разработен от тримата лекари и достъпен за всичките им колеги остава пожелателен, а не задължителен, остава да виси като бесило над цифрите за смъртността у нас. Единственият възможен начин за противодействие на това е: 

"Искаме това да стигне до всички лекари. Качен е на сайта на Министерството на здравеопазването и на сайта на Българския лекарски съюз". 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят на Съвета за сигурност в Киев - Олександър Литвиненко заяви за Франс прес, че целта на руснаците е..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер и отхвърли жалба на опозиционната партия. С решението на съда в Мюнстер днес беше потвърдено и..

публикувано на 13.05.24 в 20:56
Първан Дангов, кмет на Дупница

Повдигнаха обвинение на кмета на Дупница за закани срещу шефа на полицията в града

Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани към и.д. началник на дупнишката полицията Йордан Зарев и семейството му, съобщиха от Районната прокуратура. За закана към длъжностно лице Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор. Случаят е от средата на март тази година,..

публикувано на 13.05.24 в 20:25

МЗХ стартира информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на   земеделието и храните (МЗХ) започна от днес информационна кампания  в цялата страна във връзка с кампанията по подаването на заявления за подпомагане на фермерите. Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева поясни в Ловеч, че фермерите ще бъдат запознати с промените в наредбите, които обезпечават..

публикувано на 13.05.24 в 20:09
Елена Алексиева

Фонд "13 века България" се извини заради случая с романа "Вулкан" на Елена Алексиева

Ръководството на Националния дарителски фонд "13 века България" се извини за гафа с конкурса "Роман на годината", който спечели Елена Алексиева за творбата си "Вулкан", но която в събота обяви, че няма да приеме наградата. Причината - редакторът на романа ѝ доц. Борис Минков е бил част от журито. От фонда твърдят в официална позиция, че доц...

публикувано на 13.05.24 в 19:55