Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йордан Христов бе удостоен с честта да бъде протопсалт

Той е дългогодишен четец и певец в различни храмове

Йордан Христов, удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт
Снимка: Незабравка Кирова


84-годишен силистренец бе удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт - пръв между певците - длъжност в ритуалите в православното изповедание.

Йордан Христов е дългогодишен четец и певец в храмове в Българската православна църква както в Силистра, така и в София.

Според Доростолския митрополит Яков в страната не са много хората, на които им е отредена подобна роля. Обикновено се дава за големи заслуги в полза на православното дело - за умения, усърдие и постижения.

Катедрален храм „Свети, свети първоапостоли Петър и Павел

Поздравът „Достоен!“ прозвуча по адрес на силистренеца по време на архиерейската литургия за 20-ата година от възстановяването на Доростолската епархия.

Ветеранът сред певците в Доростолската митрополия Йордан Христов не крие, че случилото се за него е изненада и че никога не се е надявал да бъде оценен по този начин и да получи морално удовлетворение от църквата в Силистра. Завършва Духовната семинария, а след това и Духовната академия през 1959 година. Връща се в Силистра, но започва да пее в църквата след навършване на 60 години, когато се пенсионира.

"Основно работих в "Булгарплод"  беше ми поверен отдела за износ и снабдяване в предприятието", каза за БНР Йордан Христов.

Вярата е част от житейската философия на Йордан Христов.

"Вярата е заложена в човека и когато човек намери правилния път трябва да вървим по него".

Много и различни са книгите, от които Йордан Христов чете по време на службите, в зависимост от празниците. Основно те са на църковно-славянски. Една от тях е „миней“ - богослужебна книга с песнопения и четива за неподвижните празници от годината, подредени по календарен ред от 1 септември, когато започва началото на църковната година. Службите са подредени и има „запис“ в своеобразен сценарий кога се изявява свещеникът, кога идва ред на певеца. Певецът може да участва и в различни треби - в църковна служба или обред от частен характер - кръщене, брак и друг вид ритуал.

Катедрален храм „Свети, свети първоапостоли Петър и Павел

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Северното Черноморие се нуждае от ударни инвестиции в брегоукрепване

29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние . Това бе установено след обстойна проверка на Дирекция „Морска администрация“ – Варна по-рано тази година. Заради установените технически проблеми бе издадена и заповед да се преустанови швартоването на плавателни съдове, както и..

публикувано на 02.12.21 в 10:38

Преобразяват ритуалната зала на родилното отделение в Горна Оряховица

По около 300 бебета се раждат годишно в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Един от най-щастливите мигове за родителите и роднините е изписването на бебето. Това се случва в малка неугледна зала, а на снимките за спомен от този щастлив миг декор са скучните бели стени . Това вече няма да е така, след като три млади..

публикувано на 02.12.21 в 07:15

Куклите на Тони Никотера изразяват вярата в доброто

Тони Никотера е майстор на кукли. Нейните кукли създават п риказно усещане за красивото и вярата в доброто. „ Куклите ме намериха . Майка ми и баба ми са правили кукли. Това беше и моят път“, сподели тя в предаването „Преди всички“. За елфите като герои Тони Никотера разказа: „Просто ме грабнаха. Започнаха да стават толкова..

публикувано на 30.11.21 в 13:00
Благовеста Николова

Благовеста Николова, Time Heroes: Търсим хората, за които да помагаш е ежедневие

И тази година платформата Time Heroes дава възможност да номинираме своя герой. Процедурата за номинации за годишните награди за доброволчество е отворена до 15 декември. Наградите ще се връчат за пета поредна година. По регламент всеки може да номинира и всеки може да бъде номиниран. Изискването е доброволческата дейност да се е случила от..

публикувано на 29.11.21 в 11:59

Пламен Кръстев: Коминочистач е отговорна професия

"С черни бузи, с черна четка, нелепо смешен силует, но тайничко го докоснете и на шега и за късмет!" - този  популярен рефрен от шлагера на Елвира Геоегиева за мнозина е първата асоциация с образа на коминочистача. Ако се огледаме в средата наоколо не само на село, но и в града, колко много са пушещи комини сега, когато застудя, - вероятно ще си..

публикувано на 28.11.21 в 08:45
Константин Анастасов - художник и Нели

Константин Анастасов е истински майстор на четката и графита

В рубриката „ Горещи сърца “ ви срещаме с един истински майстор на четката и графита. Той е любимец на децата. Общува с тях с лекота . Художникът Константин Анастасов е носител на десетки наши и международни награди . Той е не само творец, но и педагог , автор и съавтор на серия не стандартни проекти. Втората му страст е музиката...

публикувано на 28.11.21 в 06:18

От песните на химба до футболните легенди над Западна Сахара

Как е възможно снимка да те стисне за гърлото и да те хване за ръка едновременно, за да те поведе към непознато, но изключително, или подценявано и подминавано и все така невероятно място? Travel фотографите , тоест пътуващите фотографи , умеят да отворят очите ни точно за такива пространства. Минко Михайлов се занимава с..

публикувано на 27.11.21 в 11:44
Подкасти от БНР