Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон раздадоха еконаградите Earthshot

Принц Уилям със съпругата си Кейт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лондон снощи бяха раздадени 5 награди от по 1 милион паунда на хора с проекти, които се опитват да спасят планетата. Тези еконагради, известни като Earthshot, бяха раздадени за първи път и са учредени от херцога на Кеймбридж, принц Уилям.

Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън бяха придружени на церемонията от много звезди, сред които Ема Уотсън, Ема Томпсън и Дейвид Ойелоуо. Ед Шийрън, групата „Колдплей: и рапърът KSI пяха за гостите като в унисон с екопосланието електрозахранването за концерта бе осигурено от 60 колоездачи, въртящи педалите.

Актрисата Ема Уотсън пък се появи с рокля, ушита от десет нейни стари дрехи.

Ема Уотсън/ЕПА/БГНЕС

Нито един от гостите не пристигна със самолет, а за изграждането на сцената в Александра Палас не бе използвана пластмаса. 

Наградите Earthshot ще бъдат раздавани 10 години поред. Победителите на учредителната церемония в пет отделни категории бяха определени от жури, част от което бяха естественикът сър Дейвид Атънбъро, актрисата Кейт Бланшет и певицата Шакира.

Победителите в отделните категории са:

Опазване и възстановяване на природата: Държавата Коста Рика за програма, която предвижда заплащане на местните хора за възстановяване на естествените екосистеми, довела до възраждането на тропическите гори на страната;

Почистете нашия въздух: Индийската компания „Такачар“, разработила подвижна машина, която произвежда гориво от селскостопански отпадъци, така че да не се налага фермерите да изгарят култури и да замърсяват въздуха;

Съживяване на нашите океани: Проект на двама приятели от Бахамските острови, наречен Корал Вита, за отглеждане на корали, който може да помогне за възстановяване на умиращите коралови рифове по света около 50 пъти по-бързо от всички конвенционални методи;

Изграждане на свят без отпадъци: Инициатива на италианския град Милано за събиране на неизползвана храна и раздаването ѝ на най-нуждаещите се;

Поправяне на нашия климат: Съвместно разработена технология от Тайланд, Германия и Италия, който използва възобновяема енергия за производство на водород чрез разделяне на молекулата на водата на водород и кислород. Водородът е чист газ, но обикновено се произвежда чрез изгаряне на изкопаеми горива.

Ема Томпсън/ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50